Niinistö keskustelee tänään puoluejohtajien kanssa – itärajan tilanne nousee varmasti esille

Niinistö itärajasta: "Näytetään hakevan helpointa tietä Eurooppaan" 0:43
Niinistö itärajasta: "Näytetään hakevan helpointa tietä Eurooppaan"

Presidentti Sauli Niinistö tapaa tänään eduskuntapuolueiden johtajia. Niinistö on kutsunut puoluejohtajat koolle keskustelemaan ulko- ja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä.

Niinistö mainitsi tapaamisesta jo maanantaina Puolan Varsovassa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

–  Minulla on tässä tarkoitus keskiviikkona tavata vielä puolueiden puheenjohtajia ja käydä heidän kanssaan ihan avoimen keskustelun vaan pyrkimättä mihinkään sen kummempaan, ja katsotaan kuinka sekin sitten sujuu, Niinistö sanoi toimittajille.

Hallituksen suunnitelmat itärajan rajoitustoimien tiukentamisesta kokivat tiistaina takaiskun, kun apulaisoikeuskansleri pysäytti rajatiukennuksia koskevan hallituksen esityksen. Syynä oli, että esityksessä ei olisi riittävästi turvattu mahdollisuuksia hakea turvapaikkaa.

Apulaisoikeuskanslerin mukaan ehdotetun sisältöisen päätöksen jatkovalmisteluun ei ole oikeudellisia edellytyksiä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) kommentoi eilen eduskunnassa, että muitakin malleja on ja työ jatkuu. Hänen mukaansa asia tuo hetken viivästyksen.

Sisäministeri Mari Rantasen (ps.) mukaan rajatiukennuksia valmistellaan nyt toisella mallilla.

Hallitus päätti viime viikolla sulkea neljä itärajan rajanylityspaikkaa puuttuakseen turvapaikanhakijoiden kasvaneeseen määrään, jota epäillään Venäjän hybridivaikuttamiseksi. Kansainvälisen suojelun hakeminen on toistaiseksi keskitetty Vartiuksen ja Sallan rajanylityspaikoille.

Lue myös:

    Uusimmat