Presidentti Niinistö Ylellä: Otti kantaa kaksoiskansalaisuuteen

Uhka sodasta Venäjän ja Naton välillä ei ole Niinistön mukaan kasvanut.

Presidentti Sauli Niinistö sanoo sunnuntaina Yleisradion kyselytunnilla, että Suomen tulisi kaksoiskansalaisuuksien myöntämisessä siirtyä vastavuoroisuuteen. Se tarkoittaisi sitä, että Suomi myöntäisi kaksoiskansalaisuuksia vain niistä maista tuleville, joiden maissa myönnetään Suomesta sinne tulleille kaksoiskansalaisuus.

Presidentti sanoi olleensa tätä mieltä jo vuonna 2013. Linjaus koskisi vain uusia kaksoiskansalaisuuksia, Niinistö korosti lähetyksessä, jossa hän vastasi kansalaisten lähettämiin kysymyksiin.

– Tietenkään en silloin suinkaan ajatellut, että se olisi jotenkin taannehtivaa niin että ne, jotka jo ovat saaneet kaksoiskansalaisuuden, sen menettäisivät. Kansalaisuutta ja sen menettämistä on pidetty kansainvälisessä oikeudessa ja Suomenkin oikeusjärjestyksessä aika pyhänä asiana.

Kaksoiskansalaisuuksien kohdalla keskusteluun on noussut etenkin Venäjä, joka ei niitä myönnä.

Niinistö otti kantaa myös itärajan sulkemiseen ja sanoi tukevansa hallituksen tekemiä päätöksiä rajan sulkemisesta.

– Tulen tukemaan jatkossakin sitä ajattelua, kuten sanoin jo alkusyksystä, että Suomen tulee huolehtia turvallisuudestaan.

Niinistö kiinnitti huomiota siihen, että rajan yli tulleet turvapaikanhakijat tietävät kaikki olevansa pelinappuloita, jotka tietävät tulevansa Suomeen vastoin Suomen tahtoa. Joillakin heistä saattaa lisäksi olla kiitollisuudenvelkaa, Niinistö huomautti, viitaten suojelupoliisin esittämiin epäilyihin.

Kalenteri pysyköön tyhjänä

Sunnuntain kyselytunti Ylen lähetyksessä oli Niinistön kolmastoista ja samalla viimeinen. Viran jättämisen jälkeinen aika näyttää nyt melko vapaalta.

– Kalenteri on aivan tyhjä ja sikäli kuin minusta riippuu, pysyykin.

Muistelmien kirjoittamista Niinistö ei luvannut aloittaa.

– Olen ajatellut sellaista elämää, jossa aamulla herätessä jää miettimään, että mitäs mukavaa tänään tekisi. Se on hyvä periaate.

Lue myös:

    Uusimmat