Presidentti Niinistö esittää osanottonsa Gorbatshovin läheisille – Aki Lindén muistelee MTV Uutisille: "Hän oli innostava ajattelija"

Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov on kuollut 1:56
Neuvostoliiton viimeinen johtaja Mihail Gorbatshov kuoli.

Presidentti Sauli Niinistö esittää osanottonsa Neuvostoliiton viimeisen johtajan Mihail Gorbatshovin läheisille. Aki Lindénin mukaan Gorbatshov oli innostava ajattelija.

Niinistö kuvailee Gorbatshovia aamuisessa tviitissään menneen vuosisadan historian tekijäksi. Gorbatshovilla oli ratkaisevan tärkeä rooli kylmän sodan jakolinjojen ylittämisessä ja eurooppalaisen rauhan rakentamisessa, presidentti kirjoittaa.

91-vuotias Gorbatshov kuoli viime iltana vakavan ja pitkäaikaisen sairauden seurauksena. Hän oli kotimaassa Venäjällä vieroksuttu mutta lännessä arvostettu johtaja, joka sai vuonna 1990 Nobelin rauhanpalkinnon.

Nykyinen perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) vaikutti nuorempana kommunistisessa opiskelijaliikkeessä.

Hän kokee siirtyneensä äärivasemmalta sosiaalidemokratiaan samaan tahtiin Gorbatshovin kanssa.

– Liitän hänet nimenomaan siihen vaiheeseen, kun hän tuli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeriksi ja lanseerasi perestroikan, Lindén muistelee MTV Uutisille.

– Tein jopa hänen silloisesta alustuksestaan monisteen, jota jaoin. Voisin jopa sanoa, että samalla kun hän sosialidemokratisoitui, minäkin sosialidemokratisoiduin. 

Lindén liittyi SDP:n jäseneksi vuonna 1994, jolloin Neuvostoliitto oli jo historiaa ja Gorbatshov muun muassa elämänkertansa parissa.

– Minusta hän oli innostava ajattelija ja avasi uusia näkökulmia, jotka olivat kriittisiä silloiseen niin sanottuun reaalisosialismiin nähden, Lindén miettii.

Esko Aho: Sankari, joka epäonnistui maansa pelastamisessa

Entinen pääministeri Esko Aho arvioi STT:lle, että Mihail Gorbatshov jää historiaan sekä suurena onnistujana että epäonnistujana.

– Gorbatshovin rooli kylmän sodan rauhanomaisessa päättämisessä ja uuden eurooppalaisen turvallisuusperustan luomisessa sen tilalle oli merkittävä, Aho sanoo.

Hänen mukaansa Gorbatshov oli kuitenkin samalla myös neuvostojärjestelmän kasvatti ja vakaumuksellinen kommunisti, joka halusi tosissaan pelastaa Neuvostoliiton.

– Gorbatshovilta puuttui kuitenkin kyky läpimädän talousjärjestelmän uudistamiseksi, eikä hän täysin ymmärtänyt oman maansa sisäistä tilannetta, Aho arvioi.

Juttua täydennetty kello 14.46. Lisätty ministeri Aki Lindénin kommentit.

Lue myös:

    Uusimmat