Nightwishin Floor Jansen: "Kuulostan 4-vuotiaalta, kun puhun suomea"

Nightwishin odotettu uusi single näki päivänvalon perjantaina. 

Yhtyeen hollantilainen laulaja Floor Jansen on innoissaan Élan-kappaleen ja sen videon julkaisusta.

– Olen todella ylpeä kappaleesta. En ole vielä ehtinyt lukea fanien reaktioita siitä, mutta tapaamani ihmiset ovat antaneet hyvin positiivisia arvioita, Jansen iloitsee.

Singlen julkaisu sai ikävän alun, kun kappale vuodettiin internetiin viikko ennen virallista julkaisupäivää. Jansen kertoo, että yhtye ei tiedä, kuka vuoti laulun nettiin. Hän on yhä vihainen tapahtuneesta.

– Se on todella törkeää, eikä tällaista pitäisi tapahtua. Jotkut sanovat, että se on normaali ilmiö vuonna 2015, mutta se on rikos siinä missä vaikkapa taloon murtautuminen. Tästä oli haittaa meille, mutta myös faneillemme, jotka olivat odottaneet singlen julkaisua, Jansen puhisee.

Élanin musiikkivideon kuvaukset olivat Nightwishin tapaan massiiviset. Videota kuvattiin lähes vuosi hylätyissä tai käytöstä poistetuissa lokaatioissa ympäri Etelä-Suomea.

– Kuvaukset olivat todella hauskat ja erityiset. Kuvasimme eri lokaatioissa ensin jokainen yhden päivän erikseen, ja sitten päivän yhdessä. 

– Videosta tuli upea, vaikka sitä oli vaikea leikata, koska meillä oli niin paljon materiaalia, Jansen kertoo. 

Myös videon näyttelijäkaarti on vaikuttava. Videolla esiintyvät suomalaiset konkarinäyttelijät Antti Litja, Seela Sella, Vesa Vierikko, Ismo Kallio, Eeva Litmanen ja Pekka Huotari.

– Heidän kanssaan oli mahtavaa työskennellä. Kaikki ovat olleet pitkään alalla, ja vaikka en tuntenut heidän historiaansa kuten suomalaiset, tunsin kuvauksissa odotuksen ja erityisen tunnelman. 

Élan antaa esimakua 27. maaliskuuta julkaistavasta Endless forms most beautiful -albumista. Jansen kuvailee levyn nauhoituksia pitkäksi, mutta hauskaksi prosessiksi.

– Treenasimme kappaleita paljon ennen studioon menemistä keskellä metsää Suomessa, ennen kuin menimme Lontooseen nauhottamaan. 

– Levy kuulostaa Nightwishille ominaiselta, vaikka tietenkin siinä on nyt erilainen soundi, kun on eri laulaja. Levyltä löytyy paljon variaatiota; on isoja soundeja, mutta myös täydellistä ääripäätä ja pehmeyttä, Jansen paljastaa. 

Floor Jansen muutti viime kesänä Suomeen Joensuuhun. Hän kertoo viihtyvänsä pienellä paikkakunnalla.

– Siellä on paljon luontoa ja tilaa. Hollannissa oli liian täyttä, en ole ison kaupungin ihminen. Oli hyvä ratkaisu minulle muuttaa Joensuuhun, olen siellä myös lähellä tuntemiani ihmisiä. 

Joensuuhun muuttaminen on myös auttanut Jansenia oppimaan suomea, mutta taidot eivät ole vielä kovin korkeat. 

– En voisi käydä kokonaista keskustelua, kuulostan ihan 4-vuotiaalta, kun puhun suomea, Jansen nauraa.

– Erityisesti eri murteet vaikeuttavat ymmärtämistä. 

Jansen liittyi Nightwishin keikkakokoonpanoon nopealla aikataululla vuonna 2012, kun edellinen laulaja, ruotsalainen Anette Olzon sairastui. Virallisesti Jansenista tuli bändin jäsen lokakuussa 2013. 

– Tämä on ollut luonnollinen prosessi. Pyyntö liittyä bändiin tuli aiemmin, kuin olin ajatellut, mutta asiat järjestyivät niin luonnollisesti ja tulemme niin hyvin toimeen keskenämme. 

Jansenin mukaan yhtyeen sisäinen kemia toimii, ja suhteet vain vahvistuvat jatkuvasti.

– Kesällä vietimme paljon aikaa yhdessä, kun harjoittelimme levyn nauhoituksia varten. Se lähensi meitä entisestään. 

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja