Nigerissä vallan kaapannut sotilasjuntta: Maan ilmatila suljettu

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasin asettama takaraja demokraattisesti valitun presidentin Mohamed Bazoumin palauttamiselle valtaan oli sunnuntaina.

Nigerissä vallan kaapannut sotilasjuntta on ilmoittanut sulkeneensa maan ilmatilan. Sotilasjuntan mukaan syynä on ulkomaisen väliintulon uhka, jonka se kuvailee olevan selkeämpi naapurimaiden valmistautumisen myötä.

Nigerin ilmatila on suljettu sunnuntaista lähtien kaikilta lentokoneilta toistaiseksi, sotilasjuntta sanoo lausunnossa.

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasin asettama takaraja vaaleilla valitun presidentin Mohamed Bazoumin palauttamiselle valtaan oli myös sunnuntaina. Ecowas on uhannut voimankäytöllä, jos vaatimukseen ei suostuta.

Ecowas toivoo diplomaatista ratkaisua

Ecowasin sotilasjohtajat loivat perjantaina suunnitelman mahdollisesta väliintulosta. Asiasta kertoi tuolloin Ecowasin edustaja Abdel-Fatau Musah.

Musah painotti perjantaina, että yhteisö haluaa tilanteen ratkeavan diplomatian keinoin ja antaa sotilasjuntalle kaikki mahdollisuudet perääntyä. Hän kuitenkin varoitti, että kaikki mahdolliseen väliintuloon liittyvät elementit on selvitetty, mukaan lukien miten ja milloin voimaa käytettäisiin.

Liki kaksi viikkoa sotilashallintoa

Sotilasjuntta kaappasi vallan Bazoumilta lähes kaksi viikkoa sitten, kun hänen omat vartijansa telkesivät hänet palatsiinsa. Vallankaappauksen jälkeen useat maat ja kansainväliset järjestöt ovat ilmoittaneet keskeyttävänsä avustusten maksamisen Nigerille.

Nigerissä sotilasjuntan vallankaappauksen ennakoidaan iskevän taloudellisesti kovaa jo ennestään maailman köyhimpiin lukeutuvaan valtioon. Puolet maan yli 26 miljoonasta ihmisestä elää köyhyysrajan alapuolella eli alle 2,15 dollarilla päivässä. Maassa on sitkeää pulaa ruoasta, ja se on usein maailman peränpitäjä YK:n inhimillisen kehityksen indeksillä mitattuna.

 

Lue myös:

    Uusimmat