Satoja eurooppalaisia evakuoitu Nigeristä, Länsi-Afrikan edustajat lentävät maahan: "Heti kun saamme käskyn puuttua asiaan, teemme niin"

Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowas antoi sunnuntaina Nigerin sotilasjuntalle viikon aikaa luopua vallasta mahdollisen voimankäytön uhalla.

Nigerian entisen presidentin Abdulsalami Abubakarin johtama valtuuskunta lentää Nigerin pääkaupunkiin Niameyhin tänään keskiviikkona, lähde Länsi-Afrikan talousyhteisö Ecowasista ja nigerialainen sotilasviranomainen kertoivat uutistoimisto AFP:lle. Ecowasin nykyinen puheenjohtajamaa on Nigeria.

Ecowasin sotilaspäälliköiden odotetaan myös aloittavan kolmipäiväisen kokouksen Nigerian pääkaupungissa Abujassa.

Ecowasin johtajat määräsivät sunnuntaina kauppa- ja rahoituspakotteet ja antoivat vallankaappauksen johtajille viikon aikaa palauttaa Nigerin demokraattisesti valittu presidentti mahdollisen voimankäytön uhalla.

– Olemme valmiita, ja heti kun saamme käskyn puuttua asiaan, teemme niin, Nigerian kansliapäällikkö Christopher Musa sanoi haastattelussa RFI Hausalle maanantaina.

Burkina Faso ja Mali ovat kuitenkin varoittaneet, että mikä tahansa sotilaallinen väliintulo Nigerissä merkitsisi sodanjulistusta niitä vastaan. Sekä Malin että Burkina Fason hallinnot ovat seurausta suhteellisen tuoreista sotilasvallankaappauksista.

Nigerissä presidentin vartioston jäsenistä koostuva sotilasjoukko kaappasi vallan noin viikko sitten. Sen johtaja, kenraali Abdourahamane Tiani, on julistanut itsensä maan johtajaksi. Vallankaappaus on kuitenkin tuomittu kansainvälisesti.

Evakuointikoneita saapunut Pariisiin ja Roomaan

Ensimmäiset kaksi Nigeristä evakuoituja kuljettanutta lentokonetta ovat laskeutuneet tänään Pariisiin. Koneiden kyydissä Nigeristä poistui lähes 500 ihmistä, jotka olivat enimmäkseen Ranskan kansalaisia ja muita eurooppalaisia.

Ranska ilmoitti tiistaina lähettäneensä Niameyhin kolme konetta hakemaan omia kansalaisiaan ja muita eurooppalaisia, jotka haluavat lähteä Nigeristä.

Ranska päätyi evakuointeihin sen jälkeen, kun sunnuntaina vihamielinen joukko kerääntyi Ranskan Nigerin-suurlähetystön eteen ja maanantaina Nigerin sotilasjuntta syytti Ranskaa sotilaallisen väliintulon suunnittelemisesta.

Italian viranomaiset ilmoittivat evakuoineensa Nigeristä noin sata ihmistä, jotka saapuivat Roomaan varhain keskiviikkona.

Myös Saksa on kehottanut kansalaisiaan lähtemään, mutta Yhdysvallat on päättänyt olla evakuoimatta amerikkalaisia toistaiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat