Nigerian oppositio ei hyväksy presidentin vaalivoittoa – vaalitarkkailijat raportoineet lukuisista ongelmista

Nigeriassa oppositio kieltäytyy hyväksymästä maan presidentin Muhammadu Buharin voittoa lauantain presidentinvaaleissa.

Opposition ehdokkaan Atiku Abubakarin mukaan vaalit olivat suurta huijausta ja hän aikoo haastaa niiden tuloksen oikeudessa.

Virallisten tulosten mukaan Buharin jatkokausi varmistui selvin numeroin. Buhari sai 56 prosenttia äänistä, kun Abubakarin äänisaalis jäi 41 prosenttiin.

Vaalitarkkailijat ovat kuitenkin kertoneet lukuisista ongelmista kuten äänten ostamisesta, äänestäjien pelottelusta sekä väkivaltaisuuksista. Vastaavia ongelmia on ilmennyt myös Nigerian aiemmissa vaaleissa.

Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi

Äänestysaktiivisuus jäi alhaiseksi, joissakin osavaltioissa alle 20 prosenttiin. Levottomuuksien lisäksi äänestysintoa laimensi todennäköisesti se, että vaaleja lykättiin viime hetkellä.

Alun perin vaalit oli määrä järjestää viikkoa aikaisemmin, mutta vaaliviranomaiset ilmoittivat lykkäyksestä vain muutamaa tuntia ennen äänestyksen alkua.

Osa äänioikeutetuista oli matkustanut pitkän matkan kotiseuduilleen äänestämään. Kaikki heistä eivät pystyneet tekemään samaa uudestaan.

Vaalipäivän lykkäystä perusteltiin muun muassa logistisilla ongelmilla, joiden takia vaaliaineistoja ei saatu toimitettua kaikille äänestyspaikoille. 

Lue myös:

    Uusimmat