Mainos

Newsweek: Ihminen on syytänyt maailmaan muovia noin 80 miljoonan sinivalaan verran – yli 9 miljardia tonnia

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa laskeneet, miten paljon ihminen on historiansa aikana tuottanut muovia. Lopputulema on häkellyttävät 9,1 miljardia tonnia, kertoo Newsweek

Suhteutettuna 9,1 miljardia tonnia vastaa Newsweekin mukaan noin 25 000 New Yorkissa sijaitsevaa Empire State Buildingia tai 80 miljoonaa sinivalasta.

Luvun taustalla on Science Advances -lehdessä julkaistu tutkimus, jonka mukaan muovintuotanto on 1950-luvulta lähtien kiihtynyt 8,4 prosentin vuosivauhdilla.

Kun vuonna 1950 maailmalla tuotettiin 2 miljoonaa tonnia muovia, vuonna 2015 muovia tuotettiin jo yli 400 miljoonaa tonnia. Tutkimuksen mukaan puolet maailman kaikesta muovista on tuotettu viimeisimmän 13 vuoden aikana.

Jos sama tahti jatkuu, ihminen on vuoteen 2050 mennessä tuottanut maailmaan yhteensä 13 miljardia tonnia muovia.

Newsweek muistuttaa, että toisin kuin monet muut massatuotetut materiaalit, muovi on usein kertakäyttöistä. Lehden mukaan ihmisen tähän mennessä tuottamasta muovijätteestä vain yhdeksän prosenttia on kierrätetty ja lähes 80 prosenttia maailman muovista päätyy lopulta luontoon, etenkin valtameriin.

Tutkimus keskittyi tyypillisimmin käytettyihin muoveihin, kuten polyeteeniin, polypropeeniin ja polystyreeniin. Valtaosa muoveista valmistetaan maakaasusta ja öljynkaltaisista hiilivedyistä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja