Mainos

New Yorkin liikennelakolla massiiviset talousvaikutukset

New Yorkin liikennelakon arvioidaan aiheuttavat jopa neljän miljoonan dollarin taloudelliset menetykset päivässä. Lakko on jo todettu oikeudessa laittomaksi, ja määrätyn sakkorangaistuksen lisäksi tuomioistuin on uhannut lakkojohtajia vankilatuomiolla.

New Yorkin julkisen liikenteen lakolla on mittavat vaikutukset kaupungin talouteen, sillä lakko osuu vähittäiskaupan kannalta vuoden tärkeimpään viikkoon.

Investointipankki Jeffriesin pääanalyytikon Art Hoganin mukaan New Yorkin kärsimät taloudelliset tappiot nousevat noin sataan miljoonaan dollariin päivässä.

- Tämä ei olisi voinut sattua huonompaan aikaan, kun otetaan huomioon vähittäiskaupan vilkkaus joulun alla, Hogan sanoo.

New Yorkin kaupungin tilintarkastaja William Thompson Jr. arvioi talousvaikutukset vielä tätäkin suuremmiksi. Hänen mukaansa ensimmäinen lakkopäivä tiistaina aiheutti kaupungille 400 miljoonan dollarin tappiot. Eilisen tappiot taas olivat Thompsonin mukaan 300 miljoonaa dollaria.

Newyorkilaisyrityksille suurin lakon aiheuttama ongelma on työntekijöiden pääsy työpaikoilleen, sillä esimerkiksi monet Manhattanin palveluammateissa työskentelevistä asuvat Bronxissa tai Queensissa. Työnantajat ovatkin ryhtyneet järjestämään yksityisiä autokuljetuksia työntekijöilleen.

Pormestari raivoissaan lakosta

New Yorkin pörssin kaupankäyntiin lakko ei ole vaikuttanut paljoakaan, sillä kaupankäynti on joulun alla muutenkin yleensä hiljaista.

Pormestari Michael Bloomberg ei säästele sanojaan luonnehtiessaan lakon talousvaikutuksia.

- Taloudelliset seuraukset vaihtelevat toimialasta riippuen vakavista tuhoisiin. Kaikista kovimmin on kärsinyt eteläisen Manhattanin vähittäiskauppa, Bloomberg sanoo.

Bloombergin mukaan sadat kauppaliikkeet ovat joutuneet pitämään ovensa suljettuina, ja auki olleilla liikkeillä kaupankäynti on ollut erittäin hiljaista.

Tuomioistuin uhkaa lakkojohtajia vankilalla

Osavaltion tuomioistuin uhkasi eilen New Yorkin kuljetustyöntekijöiden liiton TWU:n johtoa vankilatuomiolla, jos nämä eivät lopeta kaupungin lamauttanutta lakkoa. Tuomioistuin oli jo aikaisemmin katsonut lakon laittomaksi ja määrännyt TWU:n maksamaan miljoona dollaria sakkoa jokaiselta lakkopäivältä.

TWU:hun kuuluu noin 34 000 työntekijää. He vaativat lisää palkkaa, parempia eläke-etuja sekä investointeja kaupungin kuljetuskalustoon.

Lakko on lamauttanut miljoonakaupungin lähes täysin ja aiheuttanut liikennekaaoksen, kun ihmiset yrittävät päästä töihin ja jouluostoksille millä keinolla hyvänsä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.