Pöyristyttävä video Venäjältä leviää – suomalaispelaaja mukana sotaa tukevassa eleessä

Venäjän jääpalloliigan pudotuspeliottelun alla SKA Neftjanikin ja Moskovan Dynamon välillä nähtiin etenkin länsimaisesta näkökulmasta hyvin kyseenalainen ele. Joukkueet muodostivat yhdessä jäälle isokokoisen Z-kirjaimen tuenosoituksena Venäjän asevoimille.

Venäjällä yhä yleisempään suosioon noussut ele, Z-kirjain, maan asevoimien tukemiseksi on noussut pintaan myös maan urheilussa. Kansainvälisesti asia kohahdutti viime viikolla, kun venäläisvoimistelija Ivan Kuliak meni vastaanottamaan mitalia palkintokorokkeelle iso Z-kirjain rinnassaan.

Kuliakin tulkinnan mukaan Z symboloi lausahdusta za pobedu, joka on vapaasti suomennettuna ”voiton puolesta”. Voimistelijan arvion mukaan Z voi olla myös rauhaa symboloiva tunnus.

Z-kirjainta itsessään ei löydy venäjän kyrillisistä aakkosista.

Erään suositun teorian mukaan Venäjän sotavoimien adoptoima Z voi viitata myös sanaan zapad, joka tarkoittaa länttä ja viittaisi armeijan nykyiseen hyökkäyssuuntaan eli Ukrainaan. Kirjain on vilissyt muun muassa Venäjän armeijan ajoneuvoissa Ukrainassa.

Nyt Z on otettu käyttöön myös Venäjän jääpalloliigassa, jossa se esiintyi ainakin SKA Neftjanikin ja Moskovan Dynamon välisen pudotuspeliottelun alla. Joukkueet muodostivat jäällä Z-muodostelman alkuseremoniassa, joka on nähtävissä alla olevasta Youtube-upotuksesta kohdassa 7.30–8.50.

Joukkueet seisoivat muodostelmassa Venäjän kansallislaulun aikana, ja rivistössä mukana oli myös SKA Neftjanikin suomalaispelaaja Tuomas Määttä.

25-vuotias Määttä on pelannut seuran riveissä syksystä 2020 ja on Suomen maajoukkueen kantavia voimia keskikentällä. Hänet on valittu Vuoden jääpalloilijaksi Suomessa vuosina 2017, 2018 ja 2020.

Vuonna 2020 oli ehdolla myös Vuoden urheilijaksi Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat