Mainos

Neuvottelut keskeytyivät

Presidentti Martti Ahtisaari siirsi Kiinan-matkaansa takkuilevien Kosovon sotilasteknisten neuvottelujen takia. Presidentin kanslian mukaan uudesta lähtöajasta ilmoitetaan myöhemmin.

Naton ja Jugoslavian sotilasedustajat keskeyttivät myöhään eilen illalla keskustelut Jugoslavian joukkojen vetäytymisestä. Jugoslavian sotilasjohto ei suostunut allekirjoittamaan sopimusta, jonka serbiparlamentti jo aiemmin on hyväksynyt. Uutistoimisto AFP:n mukaan Jugoslavia haluaa YK:n antavan ensin Kosovoa koskevan päätöslauselman. Muiden lähteiden mukaan Jugoslavia ei vieläkään suostu Nato-joukkojen saapumiseen Kosovoon. Neuvottelujen jatkumisesta ei ole varmuutta. Presidentti Ahtisaaren piti matkustaa eilen Kiinaan esitelläkseen siellä Kosovon kriisin selvittelyn tilannetta.

Ahtisaaren piti Pekingissä varmistaa Kiinan tuki YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalle Kosovon rauhansuunnitelman toimeenpanosta.

Kiina on turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen ja pystyy halutessaan kaatamaan Kosovon suojajoukkojen tarvitseman päätöslauselman veto-oikeudellaan. Ulkoministeriön lähteiden mukaan asiat näyttävät kuitenkin nyt etenevän sillä tavalla, että Kiinan tuki päätöslauselmalle voidaan saada.

-Kiinan ehto on ollut pommitusten lopettaminen. Nyt näyttää siltä, että vetäytymissopimus Kosovosta ja sen seurauksena pommitusten lopettaminen saadaan aikaan pian, lähteet sanoivat tänään. Ministeriöstä painotetaan, että pommitusten lopettamisen ehtona on vetäytymissopimus ja serbijoukkojen todennettavissa oleva vetäytyminen Kosovosta. Tämän jälkeen turvallisuusneuvostossa voidaan hyväksyä kansainvälisten rauhanturvajoukkojen alueelle menon mahdollistava päätöslauselma. Tällainen päätöslauselmaluonnos on jo jonkin aikaa ollut työn alla G8-maiden piirissä.

Presidentti Ahtisaaren oli määrä neuvotella Kiinan presidentin Jiang Zeminin ja muun poliittisen johdon kanssa.

Saksan edustaja Kiinaan?

Myös Saksan on määrä lähettää edustajansa Kiinaan selostamaan Kosovon rauhansuunnitelmaa maan johdolle. Tietoa hänen matkansa peruuntumisesta ei ole. Asiantuntevat lähteet ovat kertoneet Pekingissä, että liittokansleri Gerhard Schröder lähettää ulkoministeriönsä poliittisen osaston päällikön Günter Pleugerin Kiinan pääkaupunkiin.

Pleuger matkustaa myös rikkaiden teollisuusmaiden ja Venäjän perustaman G8-ryhmän koordinaattorin ominaisuudessa.
(MTV3-STT-AFP-Reuters) )


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.