Mainos

Neuvotteluissa uudesta sovittelijasta kummallisia piirteitä

Palkansaaja- ja työnantajakeskusjärjestöt eivät löytäneet yhteistä nimeä uudeksi valtakunnansovittelijaksi. Neuvotteluissa on ollut kummallisia piirteitä. Työnantaja- ja palkansaajapuolen mieltymykset ovat esimerkiksi menneet erikoisesti ristiin.

Ratkaisun uudesta valtakunnansovittelijasta tekee nyt hallitus. 

– Olisi se ollut tietysti hyvä asia löytää yhteinen nimi, mutta nyt se ei ollut mahdollista. Nyt lähdetään siitä, että tämä jää ministerin valistuneeseen harkintaan tehdä ehdotus, sanoo työministeri Lauri Ihalainen (sd.) MTV Uutisille.

Päätöksen on tarkoitus tulla 6. marraskuuta. Nykyinen valtakunnansovittelija Esa Lonka on jäämässä eläkkeelle. Hakijoita on yhteensä kahdeksan.

Erikoisia piirteitä neuvotteluissa on riittänyt. Palkansaajapuolen kärkiehdokas STTK:n edunvalvontajohtaja Minna Helle ei käynyt korkeasti koulutettujen Akavalle, vaikka Helle on kuulunut aiemmin Akavan johtoon. Jäsenjärjestöissä vastustettiin.

– Varmaan johtuu siitä, että Helteellä ei ole mikään pitkä kokemus työehto- tai virkaehtosopimustoiminnasta, mutta varmaan heijastuu myös 2007 työtaistelu Tehyn ympärillä, jossa melkein sopimusjärjestelmä Suomessa oli muuttumassa, koska silloin oli jo poikkeuslainsäädäntöä eduskunnassa, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Hellettä mieluummin Akava valitsisi yt-asiamies Harri Hietalan, vaikka hänellä on vahva tausta työnantajapuolelta. Ja työnantajaleirissä Hietala ei ole kaikkien mieleen. Hänen katsotaan ilmeisesti suhtautuvan liian myönteisesti keskitettyihin ratkaisuihin. Työnantajapuolen ehdokkaista Jukka Ahtela taas sai potkut EK:sta pari vuotta sitten. Hän oli neuvottelemassa raamiratkaisua, joka sai ruoskintaa yrityksistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.