Mainos

Nettivideo ratkaisi senaattoripaikan Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain osavaltion, Virginian senaattoripaikka ratkesi niukasti demokraateille internetin YouTubessa levitetyn videon vuoksi. Video leimasi republikaanien ehdokkaan rasistiksi.

YouTube-videopalvelun kautta maailmalle levinnyt video ratkaisi Virginian osavaltion senaattorin paikan demokraateille. Videolla republikaanien George Allen osoittaa intialaistaustaista olevaa miestä sormella ja kutsuu tätä makaki-apinaksi.

- Toivotetaan tämä makaki tervetulleeksi. Tervetuloa Amerikkaan ja todelliseen Virginiaan, sanoi senaattori Allen 11.8.2006.

Sadattuhannet ovat nähneet videon netissä ja Allenilla on nyt rasistin leima, joka pysyy.

Suomessa tällaisia otteita ei vaalikampanjoinnissa ole nähty, mutta Turun yliopiston erikoistutkija Ville Pernaa ei sulje pois mahdollisuutta, etteikö niidenkin aika vielä tulisi.

- Politiikan puolella en ole Suomessa vielä törmännyt vastaavanlaisiin esimerkkeihin, että sillä olisi ollut isoa merkitystä. Toisaalta näihin täytyy aina tehdä varaus, tällaisiin politiikan julkisuuteen liittyviin uutuuksiin, Pernaa sanoo.

Kansanedustaja Jari Vilén ei puolestaan usko, että nettivideoilta käytetään mustamaalaukseen Suomen eduskuntavaaleissa, koska kahden henkilön vastakkainasettelua ei ole. Mutta hän uskoo kyllä että videoilla on merkitystä.

- Meihin suomalaispoliitikkoihin se vaikuttaa siten, että jokainen miettii entistä tarkemmin sen, miten oman viestinsä ilmaisee ja kuinka rennoissakin tilanteissa huumoria käyttää, koska huumorin taito on kaikkein haastavin.

Mutta voiko kampanjointi muuttua Suomessakin likaisemmaksi?

- Jos sellainen ikään kuin muiden alojen julkkisten ympäriltä tuttu kyttäysmentaliteetti saa valtaa myös politiikan julkisuudessa, silloinhan se väistämättä johtaa tähän kehitykseen, erikoistutkija Pernaa sanoo.

Jos ei kyttäysvideoita niin ainakin vaalimainoksia nähdään varmasti keväällä YouTubessa meilläkin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.