Nettipoliisi Fobba rasistisesta someuhosta: Laki ei salli ihmisten tappamista edes netissä

Asiallinen pakolaiskeskustelu jää helposti rasistisen kirjoittelun jalkoihin, sanoo nettipoliisi Marko Forss.

Poliisi tutkii, oliko entisen kansanedustajan James Hirvisaaren Facebook-kirjoitus rasistinen ja kansanryhmää vastaan kiihottava. Hirvisaari sanoi, ettei ole pahoillaan pakolaiskeskukseksi tarkoitetun hotellin tulipalosta ja käytti pakolaisten yhteydessä natsien tekemiin joukkomurhiin viittaavaa ilmaisua "lopullinen ratkaisu".

Nettipoliisi Marko Forssin mielestä rikoksen rajamaastossa kulkevat kirjoitukset kiinnittävät huomiota väärään asiaan.

– Tietyllä tapaa tässä on surullista se, että jos Jamesilla on kova agenda saada turvapaikanhakijatilannetta paremmaksi esimerkiksi tämän kaltaisilla asiattomuuden ja laittomuuden rajamailla olevilla kirjoituksilla, hänhän vain siirtää keskustelua siihen, onko keskustelun sävy oikea. Tietyllä tavalla asiallinen maahanmuuttokritiikki häviää tappelun sekaan.

Forss sanoo, että ennen turvapaikanhakemisen ja maahanmuuton kiihtymistä tyypillinen rasistinen rikos oli pahoinpitely ja verkossa tapahtuvien rikosten osuus oli vain neljä prosenttia.

Hänen mukaansa moni nettikeskustelu kiihtyy kenties tahattomastikin lain väärälle puolelle esimerkiksi, kun puhutaan turvapaikanhakijoiden tekemistä rikoksista.

Forssista ihmisten tulisi ymmärtää, että sosiaaliseen mediaan ei voi kirjoitella julkisesti mitä tahansa.

– Vaikka nettiä pidetään varaventtiilinä, laki ei kuitenkaan salli kokonaisen kansanryhmän leimaamista tai että pidetään hyvänä asiana sitä, että tapetaan tai jopa kollektiivisesti tuhotaan jotain tiettyjä ryhmiä. Sellainen ei vain käy.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja