Nettipalvelu tarjoaa laiduneläimiä hoitamaan Suomen perinnemaisemia – eniten kysyntää lampailla: "Ne syövät laitumen aika puhtaaksi tehden siistiä jälkeä"

Laiduneläimet turvaavat kesäisin luonnon monimuotoisuuden säilymisen 2:13

Laiduneläimet elävöittävät jälleen tänä kesänä ympäri Suomen arvokasta perinnemaisemaamme. Samalla laiduneläimet turvaavat monen lajin elinympäristön.

Laiduntavia eläimiä on alettu käyttää viimeisten vuosien aikana yhä enemmän erilaisten viheralueiden hoitajina. Suomesta löytyy edelleen poikkeuksellisen paljon luonnonlaitumia, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta hoidotta.

Monet yksityiset ja julkiset maanomistajat ovat kuitenkin saaneet apua netissä toimivasta Laidunpankista. Palvelun avulla voi hankkia muun muassa lisälaidunta eläimille tai löytää eläimiä maisemanhoitajiksi.

– Laidunpankki on verkkopalvelu, josta laiduneläinten omistajat ja laidunta tarjoavat löytävät toisensa. Laidunpankkiin voi tehdä ilmoituksen, että montako eläintä tai minkälaista laidunaluetta on tarjolla, kertoo maisema- ja ympäristöasiantuntija Terhi Ajosenpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista.

Luonnon monimuotoisuus lisääntynyt

Laiduneläinten ahkeroinnin seurauksena monet arvokkaat perinnemaisemakohteet ovat avartuneet entisajan loistoonsa. Myös luonnon monimuotoisuus kohteessa on lisääntynyt merkittävästi.

– Laidunnus on tärkein hoitomuoto meidän perinnemaisemille. Sinne tarvitaan jatkuvaa hoitoa, jotta alue pysyy avoimena, eikä rehevöidy ja kasva umpeen, selittää maisema- ja ympäristöasiantuntija Ajosenpää.

– Laidunnuksen ansiosta niittykasvit ja niittykukat palautuvat. Samalla myös monet hyönteiset, iloitsee Ajosenpää.

Kokemukset laiduneläinten käytöstä maisemanhoidossa ovat olleet monin paikoin erinomaisia.

– Alueet mitä meilläkin on hoidossa, niin olisi muutoin pitänyt niittää, haravoida ja viedä jätteet pois. Tämä kaikki sitoo aina paljon talkootyövoimaa. Talkootyövoiman saaminen tänä päivänä on todella vaikeaa, kertoo Suomen luonnonsuojeluliiton Hirvijokilaakso ry:n puheenjohtaja Maria Timonen.

– Kun saimme lampaat käyttöömme, niin meidän oma työ helpottui suunnattomasti. Ei tarvinnut sitoa enää niin paljon porukkaa tähän maisemanhoitoon, jatkaa puheenjohtaja Timonen.

Lammas tehokas maisemanhoitaja

Laidunpankin tietokannasta löytyy tätä nykyä satoja laiduneläimiä. Laidunpankissa tarjolla on lampaiden lisäksi muun muassa hevosia ja lehmiä. Kysytyin eläin on kuitenkin lammas.

– Lammas on pieni ja helppo siirrettävä eläin. Ne syövät laitumen aika puhtaaksi tehden siistiä jälkeä, kertoo Mäksmäen lammastilan lampuri Olli Suominen.

Laiduneläintä vuokrattaessa on tärkeää huomioida, että laidunalueen suhteen esimerkiksi lampaalla on omat erityistarpeet.

– Laidunalue on oltava muun muassa riittävän kokoinen. On tärkeää, että lampailla riittää ihan oikeasti sitä syötävää. Jos joku ajattelee lammasta esimerkiksi pihanurmikon hoitajaksi, niin se ei useinkaan kovin hyvin toimi, jatkaa lampuri Suominen.

– Luonnonlaidun on lampaalle erityisen hyvä. Siinä on vaihtelevaa maastoa, puustoa ja kiviä, päättää Suominen.

Lue myös:

    Uusimmat