Mainos

Nettikysely: "Hullu on se, joka lapselle viinaa hommaa"

Suomalaiset suhtautuvat alkoholin hankkimiseen alaikäiselle melko kielteisesti.

MTV:n nettikyselyyn vastanneista selvästi suurin osa eli yli 85 prosenttia on sitä mieltä, ettei hankkisi alkoholia alaikäiselle. Kyselyyn on vastannut jo lähes 5 500 kävijää.

Aihe on puhuttanut muun muassa 14-vuotiaan akaalaistytön kuolemantapauksen yhteydessä. Reilu viikko sitten kadonneen ja torstaina kuolleena löydetyn tytön vierellä oli tyhjennetty vodkapullo. Tytön tiedetään kuljettaneen pulloa mukanaan myös koulussa.

Alaikäisten alkoholinkäyttö on kuitenkin yleinen ja jokaviikkoinen ongelma monella paikkakunnalla.

"Vastuutonta touhua hankkia juomia"

Moni kyselyyn vastannut ihmettelee sitä, voiko joku muka vastata kysymykseen "Hakisitko pyynnöstä alaikäiselle alkoholia" myönteisesti.

- Miksi edes kysyä tälläistä, selvää asiaa. Hulluhan se on joka lapsille viinaa hommaa!, kommentoi eräs äiti.

Jossain kohtaa ketjua on kuitenkin heikkoja lenkkejä, koska nuoret saavat päihteitä ja juovat edelleen huolestuttavan paljon.

- Alaikäinen saa alkoholia käsiinsä helposti, ja periaatteessa on sama, kuka hänelle sen toimittaa. En silti halua omalletunnolleni kännisen nuoren loukkaatumista tai vieläkin vakavampaa tapahtumaa, sanoo nimimerkki Kärtsä.

Moni on törmännyt kaupan edessä kärkkyviin nuoriin, jotka ovat pientä tippiä vastaan pyytäneet aikuista hakemaan heille juomia.

- Täysin moraalitonta hakea alaikäisille alkoholia. Kyllä saavat hakea itse sitten kun ovat laillisesti siinä iässä. On kysytty kaupan ulkopuolella kaljan hausta, mutta olen sanonut että menkää kotiin ensin kasvamaan aikuiseksi, sanoo eräs aikuinen.

"Saavat ne sitä muutenkin"

Ne harvat, jotka suostuisivat alkoholia lapselle ostamaan, perustelevat valintaansa keskenään samantapaisilla argumenteillä.

- Omasta kokemuksestakin voin sanoa, että aina alaikäisetkin sen alkoholin jostakin saavat. En näe mitään syytä, miksen minä voisi ostaa, sanoo eräs vastaajista.

Joidenkin mielestä aikuisen hankkima alkoholi ja vapaa kasvatus voivat myös ohjata lasta oikeaan suuntaan.

- Nuoret saavat hakijan mistä vain, vanhemmat sisarukset hakevat todella usein ja kaverit ainakin. Noran tapauksia syntyy, kun vanhemmat ovat ahdasmielisiä ja kotona on liikaa rajoituksia ja sitten lapsi salaa hankkii tupakkaa ja viinaa, mutta jos olisi löysempää ja vanhemmat tietäisivät, että lapsi on ryyppäämässä niin he voisivat valvoa paremmin lastansa. Rajoilla syntyy vain salaisuuksia ja valehtelua, kommentoi Joonas.

- Herätkää vanhemmat! Monet teidän lapsista aloittaa juomisen 15 ikävuoteen mennessä. Miksi tehdä asioita yhtään vaikeammaksi yrittämällä kiistää asiaa, ettei oma lapsi muka juo. Mitäpä nuorison tapoja muuttamaan, kun aikuisiltahan ne on opittu, sanoo nimimerkki Pitkämonssi.

Jotkut myös perustelevat hakemisen bisneksenä, josta voi kääriä mukavaa voittoa itselleen.

"Ei se ole paha juttu"

Lain mukaan alkoholin hankkiminen alaikäiselle eli alle 18-vuotiaalle on yksiselitteisesti kiellettyä.

MTV:n nettikyselyn vastauksista löytyy myös muutamia, jotka pohtivat asiassa olevia poikkeuksia. Esimerkiksi nimimerkki "Ajatelkaa tätä" on sitä mieltä, että on eri asia ostaa 13-vuotiaalle kuin 17-vuotiaalle.

- En ostaisi. Mutta jos on esimerkiksi pikkuveli/sisko, joka täyttää esim. kuukauden päästä 18 vuotta, niin on se vähän eri juttu kun hakea jollekin 13-vuotiaalle. Tarjoaminen alaikäiselle vanhempien tai muuten tutussa seurassa on ok, koska aika harva sitä kokeilee alkoholia sitten vasta kun täyttää 18 vuotta.

Nimimerkki "What ever" voisi ostaa alkoholia alaikäiselle, kunhan pysytään miedoissa juomissa.

- 16-17 -vuotiaat ovat lähes samalla tasolla henkisesti ja fyysisesti kuin 18-19 -vuotiaat. Ei se (ostaminen) niin paha juttu ole, kaveriporukassa ainakaan. Väkevät juomat ovat sitten asia erikseen, niissä tuo korkeampi ikäraja on hyvä.

Vielä ehdit vastata MTV:n nettikyselyyn

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.