Mainos

Nettikunnianloukkauksien määrä kasvussa

Nettivideoista tai muusta herjaavasta materiaalista tehtyjen kunnianloukkauskanteiden määrän kasvu liittyy osittain netin alhaiseen julkaisukynnykseen, osittain ihmisten asenteiden muutokseen.

Internetissä tehdyt kunnianloukkaukset ja niistä nostetut syytteet ovat lisääntyneet 2000-luvulla. Viimeksi eilen Lieksassa nostettiin syyte 15-vuotiasta koulupoikaa vastaan opettajan kunnianloukkauksesta. Asiantuntija näkee kunnianloukkauskanteiden taustalla tekniikan kehityksen sekä nykyihmisten halun vaalia kunniaansa.

Kun poliisi alkoi toukokuussa tutkia tapausta, jossa koulupoika laittoi opettajan lauluesityksen YouTubeen ja nimesi videon mielisairaalan karaokeksi, oli julkisuusmylläkkä valmis. Syyte kunnianloukkauksesta nostettiin eilen.

Toisen kunnian loukkaamisesta netissä on luettu Suomessa muutama tuomio 2000-luvulla. Lieksan-tapaus erottuu aiemmin nostetuista kunnianloukkaussyytteistä koulupojan nuoren iän vuoksi.

Nettivideoista tai muusta herjaavasta materiaalista tehtyjen kunnianloukkauskanteiden määrän kasvu liittyy osittain netin alhaiseen julkaisukynnykseen, osittain ihmisten asenteiden muutokseen. Ihmiset eivät nykyään juoruile niin paljon puhelimessa, vaan sitten pikemminkin verkossa. Ja osin se johtuu siitä, että ihmiset kokevat kunnian entistä tärkeämmäksi perusoikeudeksi.

Kunnianloukkauksista rangaistaan Suomessa yleensä lievillä sakoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.