Nepalilaisia ravintoloita pyörittänyt pariskunta riisti työntekijöitään vuosien ajan

Tuomitut määrättiin maksamaan uhreille korvauksia yli 250 000 euron edestä.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona nepalilaisia ravintoloita pyörittäneen pariskunnan työntekijöihin kohdistuneesta vuosia jatkuneesta riistosta.

Uhreina oli neljä ihmistä. Kaikki uhrit oli värvätty Nepalista, mistä he muuttivat luvatun työn perässä Suomeen.

Oikeus luki 42-vuotiaan naisen ja 46-vuotiaan miehen syyksi kaksi kiskonnantapaista työsyrjintää ja kaksi ihmiskauppaa. Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2020. Molemmat kiistivät syyllistyneensä rikoksiin.

Tuomion mukaan yksi kokeista saattoi joutua yksin valmistamaan 200 ruoka-annosta päivässä. Toinen kokeista oli oikeuden mukaan yrittänyt puuttua työskentelyolosuhteisiinsa ja palkkansa oikeellisuuteen, minkä jälkeen hänen työsuhteensa oli päätetty. Syytetty nainen oli kostoksi soitellut muille nepalilaisravintoloitsijoille estääkseen työntekijän työllistymisen muualle, tuomiossa sanotaan.

Oikeuden mukaan uhrit olivat riippuvaisia työnantajistaan, sillä työpaikka oli sidoksissa heidän oleskelulupaansa ja mahdollisuuteen saada perheensä Suomeen.

Työtä teetettiin syytettyjen kotona

Kaksi muuta uhria olivat pariskunta, joista nainen värvättiin työskentelemään syytettyjen kotiapulaisena. Oikeuden mukaan hän päätyi kuitenkin myös ravintolatyöhön, mistä hän ei saanut palkkaa.

Naisen aviomies puolestaan värvättiin alun perin työskentelemään ravintolassa, mutta hän päätyi tekemään syytetyille myös kotitöitä. Muiden lailla mies joutui tekemään ylipitkiä työpäiviä ja työskentelemään sairaana.

Oikeuden mukaan syytetyt rajoittivat pariskunnan yhteydenpitoa muihin ihmisiin. Heitä oli uhattu oleskelulupien menettämisellä ja epäsuorasti tappamisella, jos he palaisivat Nepaliin.

Käräjäoikeus tuomitsi syytetyn naisen Shrijana Kharelin, 42, kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Miessyytetty sai vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen. Hänen rangaistuksessaan oikeus otti huomioon muun muassa sen, että hän oli rohkaissut uhriksi joutunutta pariskuntaa tekemään rikosilmoituksen.

Tuomitut määrättiin maksamaan uhreille yhteensä yli 250 000 euron korvaukset.

Lue myös:

    Uusimmat