Mainos

Neon 2 palaa keikkalavoille – "Ihmiset voivat ihmetellä, että vieläkö niillä riittää paukkuja"

1:49

Kun Neon 2 teki 25 vuotta sitten läpimurtonsa, Jussi Rainion ja Rami Alangon päät olivat koetuksella.

Vuonna 1992 Jussi Rainion ja Rami Alangon johtama Neon 2 -yhtye teki suuren läpimurtonsa ja murtautui 1990-luvun kotimaisen musiikin suurimpien ilmiöiden joukkoon.

Niin sanottu ysäribuumi alkoi jo vuosia sitten eikä loppua näy: tulevana viikonloppuna Jämsän Himoksella juhlitaan Jysäri-festivaali ja elokuun lopulla Helsingin Suvilahdessa on jälleen We Love the 90's -tapahtuman aika.

Neon 2 nähdään molemmissa ysäritapahtumissa.

– Teemme nämä kaksi ysärifestaria ja syksyllä on luvassa pari muuta keikkaa. Siinä tällä hetkellä kaikki, mitä tiedämme Neon 2:n tulevaisuudesta, kitaristi Alanko kertoo MTV:n haastattelussa.

– Aika näyttää, syntyykö vielä uutta Neon 2 -musiikkia. Näiden keikkojen aikana sitten katsotaan, mikä on fiilis. Teemme keikkoja, koska se tuntuu kivalta. Jos näin ei ole jatkossa, sitten voimme jatkaa saunomista, Rainio naurahtaa.

Neon 2 perustettiin 1990-luvun alussa. Laulaja Jussi Rainion ja kitaristi Rami Alangon johtama yhtye julkaisi esikoislevynsä Polku vuonna 1992. Debyyttialbumi myi tuplaplatinalevyyn oikeuttavan määrän kopioita ja Tässä talossa, Kemiaa ja Polku olivat isoja hittejä.

Yhtyeen toinen levy Rivien välistä julkaistiin vuonna 1993 ja toistaiseksi viimeinen studioalbumi Viides vuodenaika vuonna 1996. Bändi lopetti aktiivisen esiintymisen vuonna 1997, ja tämän jälkeen yhtyettä on nähty keikkalavoilla harvoin.

Tänä päivänä bändiin kuuluvat Rainion ja Alangon lisäksi rumpali Jari Varjo, basisti Toni Nuotio ja kosketinsoittaja Petri Alanko.

Kitaristi Rami Alanko on asui vuosia Espanjan pääkaupunki Madridissa, mutta nyt mies on palannut Suomeen ja Neon 2 on jälleen aktivoitunut.

– Osallistuimme Ylen We Want More -ohjelmaan syksyllä 2014. Silloin jäi kytemään ajatus siitä, että voisimme vielä tehdä jotain kimpassa. Nyt kun asun taas täällä, ajatus konkretisoitui. Festarijärjestäjiltä on tullut vuosien saatossa kyselyjä, ja nyt päätimme tehdä pari keikkaa, Alanko kertoo.

Jussi Rainio on keikkaillut ja tehnyt musiikkia vuodesta 2008 lähtien toisen laulajatähden, Ressu Redfordin kanssa. Vaikka Neon 2 jälleen aktivoituukin, Rainion ja Redfordin yhteistyö jatkuu.

Neon 2 oli 1990-luvun alussa valtavan suosittu.

– Meininki oli villiä, monessakin mielessä. Tuntui, että sitä lähdettiin lentoon ilman nousukiitoa. Kaikki tapahtui niin yhtäkkiä. Meidän kokemuksemme suuresta maailmasta olivat vielä aika suppeat. Suostuimme lähes kaikkiin mahdollisiin ehdotuksiin joka puolella ja teimme kaikkea ihan hölmöä, Rainio toteaa.

– Plus sitten se niin sanottu rock'n'roll-elämä siihen päälle vielä. Sekin tuli tsekattua ja siitä selvittiin hengissä.

Nuorten miesten pää oli varmasti koetuksella.

– Mentiin niin lujaa, että jalat eivät pysyneet maassa välillä ollenkaan. Mopo lähti käsistä, useasti, kuvailee Alanko.

– Monta asiaa olisi voinut jättää tekemättäkin. Mutta olimme toisaalta miettineet jo monta vuotta treenanneet ja olimme ihan varmoja, että meistä tulee tähtiä. Ja kun se tapahtui, luulen, että se kaikki oli vain koettava.

Rainio ja Alanko sanovat kuitenkin, että menestys olisi voinut nousta vielä pahemminkin hattuun.

– Olivat siinä välitkin koetuksella. Johtuen paljolti siitä, että minä olin aika vauhdikas veikko, toteaa Rainio.

– Kun jäimme kolmannen levyn jälkeen tauolle, siinä oli sellainen olo, että en vaan jaksa enää sitä touhua, enkä Jussia. Nykyään taas olemme ensisijaisesti ystäviä ja musiikki on siinä toissijaista. Hauskaa se toki on, Alanko sanoo hymyillen.

Tulevilla keikoilla lavoilla nähdään Rainion ja Alangon mukaan elämänsä kunnossa oleva Neon 2.

– Ihmiset voivat ihmetellä, että vieläkö niillä riittää paukkuja. Vaikka olen ollut pitkään eri hommissa, niin kyllä me teimme jotain oikein silloin 1990-luvulla. Biisit soivat radioissa edelleen ja keikoilla riittää yleisöä, Alanko toteaa.

Ysäribuumi on ollut voimissaan jo pian kymmenen vuotta. Jussi Rainio ja Rami Alanko ovat pohtineet, että kauankohan buumi vielä jatkuu.

– Joku kysyi taannoin, että mitä häpeämme 1990-luvun tyylissämme eniten. Vaatteet olivat varmasti ajan hengen mukaiset, mutta sitä tukkaa ehkä vähän häpeän. Olihan se aika... valloittava, Alanko naurahtaa.

Voisivatko Rainio ja Alanko kuvitella kasvattavansa takaisin samanlaiset tuulitukat?

– Voisimme varmasti! Mutta luulen, että pidän silti tämän lyhyen mallin. Tukkajutut ovat vähän niin kuin takanapäin, Rainio nauraa.

---

Neon 2 esiintyy Himoksella järjestettävillä Jysäri-festivaaleilla perjantaina 7. heinäkuuta. Bändi nähdään myös We Love the 90's -festareilla Helsingin Suvilahdessa perjantaina 25. elokuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja