Mainos

Nenäliinoilla käyttöä Hämeenlinnan murhakäräjillä

Hämeenlinnan käräjäoikeus pohti heti äitienpäivän jälkeen syytettä äidin murhasta. Tämän päivän päätteeksi oikeus lähetti vuonna 1964 syntyneen naisen mielentilatutkimukseen. Sen perusteella ratkeavat myöhemmin sekä rikosnimikkeet että tuomio.

Tytär myönsi aiheuttaneensa 67-vuotiaan äitinsä kuoleman viime syyskuussa, vaikka hänellä ei kertomansa mukaan ole mitään muistikuvia dramaattisista hetkistä äitinsä asunnossa.

Vaikeasta äitisuhteesta kärsinyt nainen katuu syvästi tekoaan, jota hän itse pitää tappona. Hän itki oikeudessa vuolaasti pitkin päivää.

Nenäliinaan turvautui myös uhrin poika puolisoineen. Syytetyn veli olisi halunnut suljettua käsittelyä, mutta oikeus ei siihen suostunut.

Veli pyysi pitkän harkinnan jälkeen syytetyltä 8000 euroa henkisistä kärsimyksistä.

Ei muitten jälkiä

Kihlakunnansyyttäjä Matti Torkkelin mukaan surmateko oli erityisen raaka ja julma sekä kokonaisuutena törkeä, siis murha. Uhri kuoli monimuotoiseen pahoinpitelyyn; pelkästään kasvoista laskettiin yli 20 veitseniskua.

Syyttäjän mielestä murhan motiivi liittyy äidin ja tyttären riitoihin. Äidin asunnon perusteellisessa tutkinnassa ei havaittu jälkiä muista mahdollisista tekijöistä.

Syytteen mukaan nainen palasi surmailtana äitinsä asunnolle Kaurialan kaupunginosaan ja yritti peittää henkirikoksen jälkiä sytyttämällä kaksi nojatuolia palamaan talouspaperirullien avulla. Se vaaransi turvallisuuden 12 asunnon kerrostalossa ja toi syytteen tuhotyöstä.

Henkistä väkivaltaa

Syytetty kuvaili äitiään sekä ihanaksi ihmiseksi että pitkävihaiseksi henkisen väkivallan harjoittajaksi. Tytär oli ihmissuhdeoppaitten ja tv-elokuvien avulla yrittänyt havahduttaa äitinsä siihen, että aikuinen "ei voi loppuelämää olla äidin piikana".

Syytetty kuvaili poikkeuksellisen tarkasti surmapäivän tapahtumia, muun muassa käyntiä isän haudalla. Kun äidin asunnolla oli syöty ja juotu kahvit, mielikuvat loppuvat pimeyteen. Oikeudessa syytetty ei muistanut edes niitä vähäisiä katkelmia, joista oli puhunut poliisille esitutkinnassa.

-Painostus oli erittäin kovaa. Yritin auttaa tutkijoita ja vedin omia johtopäätöksiäni.

Mahdollisen syyllisyytensä nainen myönsi vasta 16. kuulustelussa, noin kaksi kuukautta äidin kuoleman jälkeen.

-Ilmeisesti sitten on niin käynyt, hän tunnusti tänään.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.