Mainos

Nelli Matula kulki pitkän matkan parrasvaloihin: "Minusta on tärkeää, etteivät asiat tapahdu liian helposti"

Nelli Matula elää unelmaansa artistina ja pyrkii koko ajan kehittämään itseään.

Popartisti Nelli Matula on kulkenut vuoden aikana pitkän matkan koulunpenkiltä parrasvaloihin. 22-vuotias Matula on vuonna 2017 valmistunut Pop & Jazz konservatoriosta, ollut mukana suurien suomalaisten artistien, kuten Robinin sekä Profeettojen tuotannoissa, osallistunut Tähdet, tähdet -ohjelmaan ja tuottanut omaa musiikkiaan. Kaiken päälle hän sai vielä Emma-gaalan ehdokkuuden Vuoden tulokas -kategoriassa. 

Matula kertoo MTV:n haastattelussa, että hullun vuoden asiat ovat tapahtuneet niin nopeasti, ettei hän aina itsekään muista pysähtyä ajattelemaan ja prosessoimaan kaikkea. Artistilta kuultiin hiljattain tuore singlejulkaisu ja hän työstää ensimmäistä albumiaan kovaa vauhtia. Lisäksi hän opiskelee liiketaloutta Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa Helsingissä. 

– Tuntuu, että tämä homma on välillä vähän tulipalloilla jonglöörausta!

Tähdet, tähdet -ohjelmasta Matula putosi neljäntenä kilpailijana, mutta kokemuksena kilpailu oli hänen mukaansa ainutlaatuinen. Hän kiittelee ohjelman tekijöiden rohkeutta sen suhteen, että he ottivat mukaan hänen kaltaisensa nuoren, tuoreen artistin. 

Vaikka paljon on tapahtunut lyhyessä ajassa, Matula haluaa pitää jalkansa maassa ja pysyä realistisena. Hän kertoo tiedostavansa sen, ettei menestys ole jatkuvasti nousujohteista ja että sen eteen on tehtävä erittäin paljon töitä. Matulan perheellä, johon kuuluvat vanhemmat sekä neljä vuotta vanhempi isoveli, on ollut erittäin tärkeä rooli menestyksen takana.

– Helpostihan tästä saisi sellaisen paniikkiklimpin, mutta perheeni ja lähipiirini on auttanut minua todella paljon tämän matkan varrella. Koitan keskittyä koko ajan olemaan kiitollinen ja pitämään pään matalalla, jotta voin jatkaa kiipeämistä ylöspäin. 

Musiikkiperheen kasvatti

Espoosta kotoisin olevan Matulan lapsuus oli musiikintäyteinen. Hän kertoo ilmoittaneensa jo kolmivuotiaana, että isona hänestä tulee laulaja. Musiikki oli muutenkin vahvasti hänen elämässään muuten läsnä. Matula kertoo soittaneensa muun muassa poikkihuilua kolmetoista vuotta ja että lapsuus kului muskareissa sekä muissa musiikkiharrastuksissa. 

Lapsena Matulan mielikuva laulajan ammatista oli hänen mukaansa melko siloteltu ja glamourin täyteinen, mutta todellisuus on ollut toista. Matula kertoo, että artistina hänellä on oma toiminimi, jonka tekemisistä kaikki toiminta lähtee liikkeelle.

Sen lisäksi, että Matula laulaa, säveltää ja sanoittaa kappaleensa, hän hoitaa myös kaiken käytännön ja byrokratian muusikon työnsä taustalla. Hänen mukaansa todellinen artistin työ on ollut ajoittain kovaa koulua.

– Levy-yhtiö ei voi tehdä sinusta mitään, josset itse tee sitä. Mutta toisaalta olen nähnyt sen hirveän isona siunauksena, että olen saanut tehdä asiat juuri sillä tavalla, kuin itse haluan. Minusta on todella tärkeää, etteivät asiat tapahdu liian helposti ja ettei kaikki tule ihan tarjottimella. 

Kiireinen artisti ja opiskelija

Artistin työn lisäksi liiketalouden opinnot täyttävät Matulan päivien viimeisetkin vapaat hetket. Vaikka arki on kiireistä ja ajoittain rankkaa, hän näkee opintojen merkityksen tulevaisuudessaan erittäin tärkeänä. 

– Haluan tehdä sen tutkinnon, koska koen, että minun on todella tärkeää tietää, mistä puhutaan. Kun olen bisnespöydässä joidenkin setien kanssa, en halua kokea, että tarvitsen jonkun tulkin selittämään niitä asioita. Haluan tuntea, että tiedän asioista tarpeeksi, jotta voin tehdä itse omat päätökseni. Kaikesta.

Matula kertoo haluavansa pitää itsellään jonkinlaista varasuunnitelmaa sen varalle, että musiikin tekeminen loppuu syystä tai toisesta. Se mahdollistaa hänelle sen, että hän voi toteuttaa unelmaansa muusikon urasta ilman järjettömiä paineita onnistumisesta. 

– Ainahan musiikin tekemisessä on läsnä kovia paineita. Mutta tilanne ei ole minulle se, että jos en tekisi tätä olisin aivan neuvoton. Tiedän, ettei se ole maailmanloppu, jos tämä ei onnistuisikaan.

Tärkeintä on pysyä uskollisena itselleen

Matula julkaisi joulukuussa uuden singlensä nimeltään Tää Ei Oo Ohi. Hänelle on erittäin tärkeää, että hänen tekemänsä musiikki on juuri hänen näköistään sillä hetkellä, kun hän sitä tuottaa. Matula ei halua lukita itseään mihinkään tiettyyn genreen, vaan tekee musiikkia omien mieltymystensä mukaan. Hän haluaa myös seisoa täysin kaiken tekemänsä takana.

– Kaikkien päätöksien on oltava minulle sellaisia, että pystyn nukkumaan yöni hyvin. Se on ihanaa, että minulle on suotu levy-yhtiön puolesta se, että olen saanut tehdä asiat juuri niinkuin haluan. Kaikki mitä teen, on aidosti minua. 

Laulaja myöntää, että ajoittain hänen pikkutarkkuutensa saattaa hidastaa tuotantoprosessia. Hän ei halua musiikkiinsa minkäänlaista täytettä, vaan kaiken on oltava aitoa. Matula haluaa seisoa jokaisen kirjoittamansa rivin ja sanomansa sanan takana sataprosenttisesti, nyt ja aina.

Katso Nelli Matulan Tähdet, tähdet -esityksiä: 

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja