Neljä astronauttia laskeutui mereen Floridan edustalla

Ruotsalainen Marcus Wandt ja kolme muuta astronauttia ovat laskeutuneet mereen Floridan edustalla, kertovat ruotsalaismediat.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ja uutistoimisto TT:n mukaan kyseessä oli suunnitelmien mukainen laskeutuminen paluumatkan päätteeksi Maahan Kansainväliseltä avaruusasemalta (ISS).

Avaruusyritys Axiom Spacen projekti oli ensimmäinen yhteiseurooppalainen, yksityinen avaruustutkimusmatka kansainväliselle avaruusasemalle, kertoi Yhdysvaltojen julkisen palvelun radiokanava NPR.

NPR:n mukaan kapseli laukaistiin yhdysvaltalaismiljardööri Elon Muskin SpaceX-yhtiön raketilla Kennedy Space Centeristä kolme viikkoa sitten.

Paluumatkaa oli lykätty useita kertoja huonojen sääolosuhteiden vuoksi. Kapseli irrotettiin Kansainväliseltä avaruusasemalta keskiviikkona Tyynenmeren yllä, minkä jälkeen se lensi vapaana kaksi päivää Maan kiertoradalla. 

Alus pääsi lävistämään ilmakehän vasta tänään perjantaina.

Marcus Wandt ja hänen astronauttikollegansa laskeutuivat mereen Floridan rannikon edustalla puoli neljältä iltapäivällä Suomen aikaa.

Mukana myös Turkin ensimmäinen astronautti

Kansainväliseen Ax-3-avaruustehtävään osallistui Wandtin lisäksi myös Turkin ensimmäinen astronautti Alper Gezeravci Turkin ilmavoimista ja Italian ilmavoimien eversti Walter Villadei entisen Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus Nasan astronautin Michael Lopez-Alegrian johdolla. Lopez-Alegria on Yhdysvaltojen ja Espanjan kaksoiskansalainen.

Miehistön oli määrä viettää Kansainvälisellä avaruusasemalla kaksi viikkoa, mutta lopulta he olivat asemalla 18 päivää. Paitsi että miehistö suoritti NPR:n mukaan yli 30 koetta ollessaan kiertoradalla, myös miehistön jäseniä tarkkailtiin: kaikkia neljää astronauttia tutkittiin ennen lentoa, lennon aikana sekä sen jälkeen. 

Tarkoituksena selvittää avaruuslentojen fysiologisia vaikutuksia ihmisen kehoon.

– Nämä ovat olleet uskomattomat, kiireiset ja hauskat kaksi viikkoa, Lopez-Alegria sanoi ISS-tehtävän päättävässä seremoniassa.

Lue myös:

    Uusimmat