Näyttävät tatuoinnit suuressa suosiossa: Vanhoista tribaaleista halutaan nyt eroon

Tatuointien suosio vaikuttaa olevan ehtymätön: trendikkäimmät tatuointipaikat löytyvät muun muassa korvan takaa tai koko hihan pituudelta. Vanhat, etenkin 1990-luvulla suositut tribaalit halutaan nyt piilottaa peitetatuointien alle.

Aluksi ne koristivat vain karskimpien merimiesten ja vankien ihoa. 1980-luvulla tatuoinnit edustivat vahvasti alakulttuuria. Nyt tatuointeja ottavat niin naiset kuin miehet, lääkärit, poliisit, vakuutus- ja pankkialalla työskentelevät, nuoret sekä mummit ja vaarit.

Eli tatuoinnit ovat edelleen trendikkäitä näin 2010-luvulla?

– No totta vie ovat. Nyt ollaan jossain kahden eri ääripään välissä: halutaan joko tosi isoa tai tosi pientä. Molempia tehdään meillä päivittäin, Tampereen Putka Tattoo & Piercing -liikkeen tatuointiartisti Riku Valli kuvailee.

Turhaa ujosteluakaan ei näytä olevan ilmassa: isot ja näyttävät tatuoinnit halutaan myös näkyvälle paikalle.

– Moni ottaa ensimmäiseksi tatuoinnikseen sleeven*. Toisaalta pienet kaunotekstit ranteeseen ja jalkapöytään ovat yhtä suosittuja.

– Tatuointeja otetaan nyt myös kämmeniin, kaulaan sekä korvan taa toisin kuin esimerkiksi 5–7 vuotta sitten, Valli kuvaa.

*Koko käsivarren peittävä kuva eli ”hiha” (eng. sleeve).

Vanhan tilalle uutta – tribaalit ovat out

Myös peite- tai peittotatuointeja tehdään reippaissa määrin: vanhat, kuluneet tatuoinnit halutaan joko peittää uudella kuvalla tai käydä poistattamassa laserilla.

Esimerkiksi 1990-luvulla suositut tribaalitatuoinnit ovat Riku Vallin mukaan suurin peitekuvia vaativa tatuointiryhmä. Nyt vanhoista tribaalikoukeroista halutaan eroon, samoin kuin erittäin pienistä, huonosti tehdyistä tai huonosti asetelluista kuvista.

– Tatuoinnin pitää istua kuten räätälöidyn vaatteen, muuten se ei tunnu hyvältä, tatuointiartisti kuvaa.

Valli muistuttaa, että nykypäivän väreillä peittokuvia on suhteellisen helppo tehdä, mutta operaatio saattaa maksaa enemmän kuin esimerkiksi uuden tatuoinnin teettäminen puhtaalle, koskemattomalle iholle.

– Peitekuvat vaativat isomman budjetin, sillä väri pitää laittaa useaan kertaan. Vanha kuva puskee yleensä esiin, Valli selventää.

Lue myös:

    Uusimmat