Navalnyi julkaisi ensimmäisen päivityksen vankilasta: "En voi lakata hämmästelemästä näitä kolmea asiaa"

Aleksei Navalnyi joutuu venäläiselle vankileirille – mitä niiden oloista tiedetään? 3:41
Mitä pahamaineisista venäläisistä vankileireistä tiedetään? MTV Uutiset otti selvää.

Vangittu oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi jukaisi tänään ensimmäisen päivityksen sosiaalisessa mediassa sen jälkeen, kun hänet passitettiin vankilaan.

Navalnyin oli määrä kärsiä reilun 2,5 vuoden tuomiotaan Koltshuginon rangaistussiirtolassa, mutta viime perjantaina ilmoitettiin, että hänet on siirretty pois sieltä.

Tänään Navalnyi julkaisi päivityksen Facebookissa sekä Instagramissa ja kertoi olevansa IK-2-rangaistussiirtolassa noin sata kilometriä Moskovasta itään. Vuonna 1994 perustettu IK-2 on tunnettu tiukasta kuristaan ja kovista otteistaan vankeja kohtaan. Navalnyi kuitenkin kirjoitti, ettei toistaiseksi ole nähnyt minkäänlaista väkivaltaa, vaikkakin vankien pelokkaasta ja jännittyneestä käytöksestä voisi kyllä päätellä, että vielä vähän aikaa sitten asiat vankilassa olivat tyystin eri tavalla.

"Kutsun uutta kotiani meidän ystävälliseksi keskitysleiriksemme", Navalnyi kirjoittaa.

"En voi lakata hämmästelemästä näitä kollmea asiaa. Ne ovat tähtitaivas yläpuolellamme, meidän sisällämme oleva kategorinen imperatiivi ja se hämmästyttävä tunne, kun vedät kämmenesi juuri ajellun pääsi yli", näin oppositiojohtaja aloittaa sosiaalisen median kirjoituksensa.

Kategorisella imperatiivilla Navalnyi viittaa filosofi Immanuel Kantin kuuluisaan moraalikäsitykseen. Kantin ajattelun mukaan kategorinen imperatiivi on normi, joka pätee olosuhteista riippumatta.

Oppositiojohtajaa vartioidaan tarkasti

Navalnyin mukaan kuri on IK-2-rangaistussiirtolassa todella tiukka, ja sääntöviidakko on loputon. Videokamerat valvovat vankien jokaista liikettä, ja meno on oppositiojohtajan mielestä kuin George Orwellin romaanissa Vuonna 1984.

Navalnyi kuitenkin uskoo selviävänsä, jos kaikkeen suhtautuu huumorilla. 

Koska oppositiopoliitikon uskotaan karkaavan vankilasta heti, jos mahdollisuus siihen tarjoutuu, yövahti kuvaa Navalnya öisin tunnin välein ja raportoi videokameralle, että vanki on edelleen paikalla. Navalnyi kertoo heräävänsä siis joka yö tunnin välein, mutta suhtautuu tähänkin tapansa mukaan huumorilla.

"Ja sitten nukahdan jälleen rauhaisaan uneen ja ajattelen, että on ihmisiä, jotka muistavat minut eivätkä ikinä hukkaa minua (viitaten yövartijaan). Eikö olekin mahtavaa?"

Lue myös:

    Uusimmat