Navalnyin kuolema: Tällainen on vankileiri Napapiirin susi – yhtenä rangaistuskeinona kylmyys

Täällä Navalnyi vietti viimeiset viikkonsa 0:49
Katso video: Napapiirin susi, jossa on jopa 50 astetta pakkasta – täällä Navalnyi vietti viimeiset viikkonsa.

Kuollutta oppositiojohtaja Aleksei Navalnyia pidettiin karmeissa olosuhteissa.

Torstaina 15. helmikuuta iltapäivällä Aleksei Navalnyi tallentui videokuviin, kun hän osallistui etäyhteydellä oikeudenkäyntiin. Noin vuorokautta myöhemmin vankilaviranomaiset kertoivat hänen kuolleen.

Vankilakeskus, jossa Navalnyi vietti viimeiset viikkonsa, on yksi maailman tiukimmin vartioiduista. Se sijaitsee Harpissa Jamalo-Nenetsin alueella Venäjän Siperian pohjoisosissa.

Hyytävästä sijainnistaan vankileiri on saanut lempinimensä Napapiirin susi.

Napapiirin pohjoispuolen kylmyys on myös yksi rankaisumetodeista. Talvikuukausien keskilämpötila pyörii 20 pakkasasteen tuntumassa.

Talvella kylmyys, kesällä hyttyset

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo artikkelissaan, että vankeja kerrotaan rankaistavan toistensa rikkeistä seisottaen heitä ulkona talvella ilman takkeja. Jos vanki ei pysy paikallaan, upotetaan heidän kasvonsa jääkylmään veteen.

Koettelemukset eivät kesäksi juuri helpotu. Yöttömien öiden lisäksi vankeja pitää hereillä hyttysparvet, joiden hätyyttely käsillä on kiellettyä.

Navalnyin osasto oli kaikkein karmein, IK-3, jonne sijoitetaan vain kaikkein ”pahimmista rikoksista” tuomitut. Hänet siirrettiin sinne Moskovan lähellä sijaitsevasta vankilasta joulukuussa.

Navalnyin elämä on ollut viime vuodet yksinäistä. Toissa vuodesta kuolemaansa asti hän vietti noin 300 päivää eristyksissä. BBC:n mukaan hänellä oli loppuaikanaan oikeus yhteen päivittäiseen ”kävelylenkkiin” viereisessä vankisellissä, jonka lattia oli lumen peitossa.

Kidutuksen seurausta?

Navalnyin vuoden 2020 myrkytystapausta tutkineen ja hänen kanssaan FSB:n agenttien toiminnan paljastaneen Bellingcat-journalistin Christo Grozevin mukaan on selvää, että Putin on tavalla tai toisella kuoleman takana. Bulgarialainen Grozev puhui asiasta uutiskanava CNN:lle varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa.

– On vain kaksi hypoteesia. Viattomampi niistä on se, että Navalnyi kuoli kolmen vuoden kidutuksen, kolmen vuoden hitaan tappamisen seurauksena.

Rangaistus ja tapa, miten Navalnyia kohdeltiin oli Grozevin mukaan laiton ja ennenkuulumaton Venäjän vankilajärjestelmässä. Pelkästään eristyksessä pitäminen on Grozevin mukaan laillista vain kaksi viikkoa kerrallaan, kun Navalnyilla eristyspäiviä on parin viime vuoden ajalta noin 300.

– Putinin systeemi löysi keinot pitää häntä eristyksissä aina uudelleen ja uudelleen.

Lisäksi Navalnyin terveydenhoitoa laiminlyötiin ja häntä pidettiin jatkuvassa aliravitsemuksessa.

Uusi myrkytys?

Grozevin toinen teoria on suoraviivaisempi, ja hänen mukaansa todennäköisempi, eli että hänet myrkytettiin toistamiseen. Siitä ei vielä ole todisteita, mutta olosuhteet antavat siitä viitteitä.

Jos väite siitä, että Navalnyi romahti maahan kävelyllään vankilan pihalla veritulpan vuoksi, pitäisi siitä Grozevin mielestä olla todisteita.

– Missä ovat kuvalliset todisteet? Jokainen Venäjän vankila on varustettu valvontakameroilla. Siitä on nyt 18 tuntia, emmekä ole nähneet vielä mitään, Grozev sanoi CNN:lle.

Todistustaakka Navalnyin kuolemisesta ”itsekseen” on Grozevin mukaan nyt Kremlillä.

Lue myös:

    Uusimmat