Nauttiiko lemmikkisi ihmisten musiikista? Tässä vastaus

Uskotko sinäkin, että rakas lemmikkisi nauttii samasta musiikista kuin sinä? Tämä oletus on väärä.

Moni jättää töihin lähtiessään radion päälle lemmikkinsä iloksi, mutta nauttiiko eläin radion äänten kuuntelemisesta? Lifeslittlemysteries.com selvitti, millaisesta musiikista eläimet pitävät.

– Ihmiset olettavat, että mikäli he itse pitävät Mozartista, heidän koiransakin pitää Mozartista. Jos he pitävät rockista, he sanovat että heidän koiransakin pitää siitä, toteaa lemmikkien musiikkimieltymyksiin perehtynyt Charles Snowdon.

Eläinten musiikillisia mieltymyksiä on myös tutkittu. Wisconsin-Madisonin yliopistossa eläinpsykologian alalla työskentelevä Snowdon toteaa, että eläimet nauttivat hyvin monista erilaisista musikaalisista kokemuksista riippuen siitä, mitä lajia edustavat.

Musiikkia apinoille

Me ihmiset luonnollisesti nautimme musiikista, jonka ääniskaalan voimme kuulla ja jonka äänimaailmaa ymmärrämme. Lisäksi pidämme musiikista, jonka tempo jäljittelee sydämenlyöntejämme. Jos äänimaailma on liian matala tai korkea tai tempo on liian nopea tai hidas, emme nauti musiikin kuuntelemisesta.

Valitettavasti eläinten mielestä tempo- ja korkeusasiat ovat aivan pielessä juuri niissä musiikkityyleissä, joita me ihmiset rakastamme. Tutkimusten mukaan eläimet eivät juurikaan osoita kiinnostusta ihmiskorville suunniteltuun musiikkiin.

Snowdon on yrittänyt säveltää musiikkia, joka kiinnostaisi eläimiä. Vuonna 2009 mies sävelsi apujoukkojensa kanssa musiikkia tamariiniapinoille. Ihmiskorvaan oudolta ja ärsyttävältä kuulostaneet äänet innostivat apinoita ja tekivät niistä aktiivisempia. Tamariineille räätälöity "hidas balladi" taas sai apinat hidastamaan tahtia.

Isot koirat ymmärtävät musiikkia

Snowdon on valmistanut äänitteitä myös kissoille. Kissamusiikissa käytetään kissojen sydämen leposykettä, joka on nopeampi kuin ihmisen. Sävellysten tekeminen koirille on hankalampaa, koska niiden koko ja äänenkorkeus vaihtelevat roduittain. Tutkimusten mukaan jotkin koirat ymmärtävät ihmisten musiikkia: klassinen musiikki rentouttaa niitä, mutta hevimusiikki saa ne kiihtymään. Suurilla koirilla, kuten mastiffeilla, on melko samanlainen ääniala kuin aikuisilla miehillä.

– Saattaa siis olla, että ne ymmärtävät meidän taajuuksillamme tehtyä musiikkia. Ennustukseni on, että suuri koira voisi olla kiinnostuneempi ihmisten musiikista kuin pieni koira, Snowdon sanoo.

Vaikka siis olisitkin varma siitä, että myös lemmikkisi on hulluna Frank Zappaan, muista, että kuuntelette maailmaa täysin eri tavoin.

Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat