ISW: Ukrainan joukkoja ylittänyt Dnepr-joen – "Kaikki viittaa Venäjän hallinnan puutteeseen alueella"

Hersonissa juhlitaan ukrainalaissotilaiden paluuta kaupunkiin – katso juhlatunnelmat ympäri kaupunkia 1:27
Katso video: Näin Hersonissa juhlittiin Venäjän miehityksen loppua marraskuussa.

Ukrainan joukkoja on ylittänyt Dnepr-joen ja edennyt sen itäpuolelle, arvioi aktiivisesti sotaa seuraava yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW.

ISW perustaa tietonsa muun muassa venäläisten sotabloggaajien jakamiin kuviin.

– Venäläiset sotabloggaajat ovat jakaneet tarpeeksi paikannettua kuvaa ja tekstiraportteja, jotta voidaan vahvistaa, että Ukrainan joukkoja on saanut asemia joen itäpuolelle Hersonin alueella 22. huhtikuuta mennessä, ISW kirjoittaa.

Joukkojen mittakaavaa tai niiden tarkoitusperiä ei tiedetä.

Myös MTV Uutiset on nähnyt venäläisen sotabloggaajan videota, jossa väitetään ukrainalaissotilaiden rantautuvan Dneprin itäpuolelle. MTV Uutiset ei ole kuitenkaan pystynyt paikantamaan materiaalia. 

Ainakaan tällä videolla ei ole kyse suuresta maihinnoususta.  

Onko joukkoja ollut jo viikkoja?

Viime marraskuussa Venäjä vetäytyi Hersonin kaupungista Dnepr-joen itäpuolelle. Tämä on viimeisin merkittävä liikahdus sotatilanteessa.

ISW:n mukaan ukrainalaisia ylitti joen Oleshkyn kohdalla ja edennyt myös asutuksen pohjoisliepeille E97-moottoritietä pitkin.

Venäläiset sotabloggarit ovat ISW:n mukaan myös väittäneet, että Ukrainan joukot olisivat säilyttäneet asemansa joen itäpuolella jo viikkoja ja luoneet vakaat huoltoreitit.

– Kaikki viittaa Venäjän hallinnan puutteeseen alueella, ISW kirjoittaa.

Venäjä saattaakin priorisoida asutuskeskusten, kuten Oleshkyn ja Nova Kakhovan, puolustusta ja jättää Dnepr-joen rantaa miehittämättömäksi.

ISW kertoo raportoivansa asiasta vasta nyt, koska se kertoo saaneensa luotettavaa ja paikannettua kuvamateriaalia Dnepr-joen itäpuolelta. Lisäksi ISW:llä on useista venäläislähteistä tietoa Ukrainan kestävästä läsnäolosta alueella.

Harvinaista videokuvaa Bahmutista – näin Ukrainan ryhmä taistelee: "Onnistumme, miksi muuten olisimme täällä?" 2:55
Harvinaista videokuvaa Bahmutista – näin Ukrainan ryhmä taistelee: "Onnistumme, miksi muuten olisimme täällä?"

Lue myös:

    Uusimmat