Naton puolustusministerit kokoustavat, Kaikkonen mukana – ensimmäinen tapaaminen Bidenin noustua valtaan

Antti Kaikkosen mukaan al-Holin leiriltä kotiutetut suomalaiset on otettava tarvittavaan seurantaan 2:29
Katso myös video: Näin puolustusministeri Kaikkonen kommentoi Al-Holin kotiutuksia.

Sotilasliitto Naton puolustusministerit aloittavat tänään ensimmäisen tapaamisensa sen jälkeen kun Joe Bidenista tuli Yhdysvaltojen presidentti. Kaksipäiväiseen virtuaalitapaamiseen osallistuu myös Suomen puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Nato-maiden lisäksi kokoukseen on kutsuttu Suomen ja Ruotsin puolustusministerit sekä EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell.

Kokouksen tärkeimpiin asioihin kuuluu keskustelu Naton joukoista Afganistanissa.

Yhdysvaltojen edellisen presidentin Donald Trumpin aikana sovittiin, että amerikkalaisjoukot vedettäisiin pois Afganistanista toukokuun alkuun mennessä osana Taleban-järjestön kanssa tehtävää sopimusta.

Trumpin hallinto vähensi amerikkalaisjoukkojen määrän Afganistanissa 2  500 sotilaaseen, mikä on alhaisin määrä sitten vuoden 2001.

Yhdysvaltain tuore puolustusministeri Lloyd Austin on kuitenkin viestittänyt, että Yhdysvallat voisi nyt olla halukas rukkaamaan aikataulua. Myös muut Nato-maat ovat olleet valmiita pitämään Afganistanissa edelleen joukkoja, edellyttäen että amerikkalaiset pysyvät maassa.

–  Yksikään liittolaismaa ei halua viipyä Afganistanissa kauempaa kuin on tarpeellista, mutta emme myöskään lähde sieltä, ennen kuin hetki on oikea, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat