Mainos

Nato pommitti Etelä-Kosovoa

Nato pommitti myöhään eilisiltana muun muassa Etelä-Kosovossa sijaitsevaa Prizenin kaupunkia sekä Istokin aluetta Luoteis-Kosovosa. Serbien uutistoimisto Tanjug kertoi varhain aamulla, että pommitusten aiheuttamista vahingoista ei vielä ole tarkkaa tietoa.

Miljoonat jugoslavialaiset ovat edelleen ilman vettä ja sähköä. Serbiviranomaiset kertoivat eilen, että Naton taannoiset iskut Istokissa sijaitsevaan vankilaan vaativat noin sata kuolonuhria. Jopa kahdensadan kerrottiin loukkaantuneen. Illalla Jugoslavian joukot ja albaanisissit kävivät rajuja taisteluita läntisessä Kosovossa, jota kautta sissit yrittivät raivata itselleen uutta kulkureittiä maakuntaan.

Times: Kosovoon sotilasliiton ulkopuolisia rauhanturvajoukkoja

Nato aikoo pyytää sotilasliiton ulkopuolisilta mailta rauhanturvajoukkoja Kosovoon, kertoi brittiläinen Times-lehti tänään. Lehden mukaan kaavailuissa ovat vahvimmilla maat, jotka osallistuivat Naton johtamaan rauhanturvaoperaatioon Bosniassa, kuten Suomi, Latvia, Slovakia ja Ruotsi.

Times lainaa nimetöntä ulkoministeriön lähdettä, joka myöntää, että Natolle on "tarpeeksi vaikeaa" saada kokoon jo aiottu 48 000 sotilaan vahvuinen rauhanturvajoukko, saatikka sitten riittävästi sotilaita maahyökkäyksen aloittamiseksi. Suunnitelman mukaan Kosovoon sijoitettaisiin ensin etujoukkona Nato-sotilaita. Perässä seuraisivat vahvistusjoukot, joissa voisi olla mukana myös Natoon kuulumattomien maiden sotilaita. Myös uusilla Nato-jäsenillä Unkarilla, Puolalla ja Tsekillä oli joukkoja Bosniassa, joten niiltäkin saatetaan Timesin mukaan pyytää sotilaita Kosovoon.

Natolta lisää hävittäjiä Unkariin

Yhdysvallat tuo lisää hävittäjiä Unkariin. Näin Naton ilmavoimat Jugoslaviaa vastaan nousevat yhteensä yli tuhanteen lentokoneeseen. Näistä yli 700 on Yhdysvaltain ilmavoimista. Pentagonin edustajan mukaan Jugoslavian pommitusten lopettamista ei harkita lähiaikoina. Sitä vastoin Naton ilmaiskuja johtava kenraali kertoi Washington Post -lehdessä, että hän odottaa pommitusten ratkaisevan kriisin parissa kuukaudessa.

-Jos pommitamme vielä kaksi kuukautta, Nato joko tappaa serbiarmeijan Kosovossa tai pakottaa sen pakenemaan, Kenraali Michael Short sanoi.

Britannian johtajat ovat esittäneet maajoukkojen lähettämistä Kosovoon talven tullen. Maajoukot turvaisivat pakolaisten palaamisen koteihinsa.
(STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.