Nato-huippukokous jatkuu Ukraina- ja Afganistan-keskusteluilla

Sotilasliitto Naton huippukokous jatkuu tänään Varsovassa. Ohjelmassa on muun muassa Ukrainaa ja Afganistania koskevia kokouksia.

Eilen Nato vahvisti päätöksen lisäjoukkojen lähettämisestä Baltiaan ja Puolaan. Kuhunkin lähetetään pataljoonan verran joukkoja eli noin tuhat sotilasta maata kohti.

Joukot ovat monikansallisia, mutta yksi maa ottaa kustakin johtovastuun. Yhdysvallat johtaa Puolaan lähetettävää pataljoonaa ja Saksa vastaa Liettuan-joukoista. Britannia ottaa vetovastuun Viron-pataljoonasta ja Kanada Latvian-joukoista.

Ohjuspuolustus hiertää yhä

Vahvistuvalla läsnäololla Nato reagoi Venäjän toimiin Ukrainassa. Tarkoituksena on viestittää, että hyökkäys yhtä Nato-maata vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan.

Nato ilmoitti eilen myös ohjuspuolustusjärjestelmänsä alustavasta toimintavalmiudesta. Yhdysvaltain johtama ohjelma Euroopan ohjuspuolustuksen kehittämiseksi koostuu Romanian ja Puolan tukikohdista, Turkissa sijaitsevasta tutka-asemasta sekä amerikkalaisista sotalaivoista, jotka partioivat Espanjasta.

– Yhdysvaltain alukset Espanjassa, Turkin tutka-asema sekä Romanian tukikohta kykenevät nyt toimimaan yhdessä Naton komennon ja kontrollin alla, sanoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg eilen illalla tiedotustilaisuudessa.

Stoltenberg vakuutti, että ohjuspuolustusta ei ole suunnattu Venäjää vastaan, vaan sillä torjutaan euroatlanttisen alueen ulkopuolelta tulevia hyökkäyksiä.

Venäjä on reagoinut aggressiivisesti Naton ohjuspuolustuksen kehittämiseen ja katsoo sen suuntautuvan juuri Venäjän ohjuksia vastaan.

Suomesta vahva edustus 

Suomea Naton huippukokouksessa edustavat presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Timo Soini (ps.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg. 

Presidentti Niinistöllä on tänään kahdenvälinen tapaaminen Saksan ulkoministerin Frank-Walter Steinmeierin kanssa. Presidentti osallistuu myös kokouksen Afganistania koskevaan osuuteen.

Puolustusministeri Niinistö on mukana kokouksessa, jossa keskustellaan kumppanimaiden yhteistoimintakyvystä Naton kanssa.  

Lue myös:

    Uusimmat