Natasha Kampusch astui julkisuuteen pitkän tauon jälkeen – "minua on kutsuttu valehtelijaksi ja huoraksi"

Itävaltalainen Natascha Kampusch on antanut haastattelun pitkän tauon jälkeen medialle. Tänään itävaltalaisessa Der Kurier -lehdessä julkaistussa haastattelussa Kampusch kertoo elämästään vapautumisensa jälkeen. Ensi kuussa tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Kampusch pääsi pakenemaan sieppaajaltaan.

Työtön tietoliikenneteknikko Wolfgang Priklopil sieppasi kymmenenvuotiaan Kampuschin pakettiautoonsa marraskuussa 1998, kun tämä oli matkalla kouluun Wienissä. Siitä alkoi Kampuschin kahdeksan vuotta kestänyt vankeus Prikopilin talossa, kertoo itävaltalainen The Local -lehti.

Se päättyi vasta miltein tasan kymmenen vuotta sitten, elokuussa 2006, kun Kampusch pakeni sieppaajansa talosta sillä välin, kun tämä oli pesemässä autoaan.

44-vuotias Priklopil teki itsemurhan heittäytymällä junan alle vain tunteja Kampuschin paon jälkeen.

– Mediasirkus alkoi heti sen jälkeen kun onnistuin pakenemaan ja se on ehdottomasti rajoittanut elämääni monin tavoin. En tuntenut oloani turvalliseksi, kertoo nyt 28-vuotias Kampusch Der Kurierille.

Vuosien väkivaltaa ja nöyryyttämistä

Prikopil piti Kampuschia vankina kellarissaan pienessä ikkunattomassa huoneessa. Hän näännytti Kampuschia, käytti häneen sekä henkistä että fyysistä väkivaltaa ja käytti tätä seksuaalisesti hyväkseen.

– Hän antoi minulle vain vähän ruokaa, nöyryytti minua, pakotti minut raskaisiin fyysisiin töihin ja ajoi hiukseni pois.

Priklopil oli kertonut Kampuschille, että talon ympäristö, ovet ja ikkunat oli ansoitettu räjähtein, ja että tämän perhe oli unohtanut tytön.

– Hän pakotti minut käyttämään mahdollisimman vähän vaatteita näyttääkseen, että hän oli isäntä ja minä vain orja. 

Julkisuus oli maailmanlaajuista

Vapautumisensa jälkeen vuonna 2010 Kampusch julkaisi omaelämänkerran, josta tehtiin myös elokuva. Maailmanlaajuinen julkisuus kuitenkin esti Kampuschilta normaalin elämän elämisen.

– Yhteiskunnasta muodostui minulle toinen vankila. Minulla ei ole normaalia elämää.

Kampusch on joutunut kestämään myös negatiivista, jopa uhkaavaa käytöstä tuntemattomilta ihmisiltä.

– Vanhat naiset saattoivat tulla kohti ja yrittää lyödä minua, tai kutsua valehtelijaksi, tai huoraksi, sanoo Kampusch.

Tänä vuonna toimittaja Peter Reichard julkaisi myös kirjansa Kampuschin tapauksesta. Reichardin kirjassa paljastetaan muun muassa se, miten Prikopil kuvasi nöyryyttäviä videoita tytöstä. Kampusch yritti estää kirjan julkaisemista oikeusteitse siinä onnistumatta.

Elokuussa Kampuschilta ilmestyy toinen omaelämänkerta, jossa hän sanoo kertovansa, "mitä oikeasti tapahtui".

– Haluan sanoa: Minulla on oikeus olla täällä. Minulla on oikeus elää. Minulla on oikeus kehittyä.

Lue myös:

    Uusimmat