Nasan yli 200 miljoonan euron lentokone kruisailee ääntä nopeammin, mutta sen yliäänipamaus on pelkkä tuhnu

0:23

Yliäänilennot ovat tekemässä paluuta. Nasan tilaama kone saattaa toimia sysäyksenä myös kaupallisten reittilentojen mullistukselle.

Nasalla on hyviä uutisia Concorden perään haikaileville. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto on nimittäin ilmoittanut tilanneensa lentokoneita ja avaruustekniikka valmistavalta Lockheed Martinilta koneen, joka lentää ääntä nopeammin.

Nasan tilaaman "X-Planen" erikoisuus on se, että se vaikka koneen matkanopeus on yli 1 500 kilometriä tunnissa, on sen yliäänipamaus hyvin hiljainen. Tämä puolestaan mahdollistaisi lentämisen myös asuttujen maa-alueiden yläpuolella. Merkittävä äänihaitta oli yksi syy, miksi Concorde ei aikoinaan ollut houkutteleva vaihtoehto kaupallisille lentoyhtiöille.

– Olemme päässeet tähän pisteeseen vain siksi, että Nasalla niin monet ihmiset ovat antaneet kaikkensa, Nasan Jaiwon Shin kertoi.

Koneen alustavien piirustusten mukaan se tulee olemaan 29 metriä pitkä. Siipien kärkiväli on yhdeksän metriä, ja koneen paino tankki täynnä noin 15 tonnia.

Lockheed Martinin on määrä luovuttaa X-Plane Nasalle vuoden 2021 loppuun mennessä.

Lähde: CNN, Nasa, Lockheed Martin

***

2:03

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja