Mainos

Nasan luotain lähdössä kohti Plutoa

Kyseessä on on kaikkien aikojen nopein luotain. Se liikkuu 16 kilometriä sekunnissa eli 58 400 kilometriä tunnissa. Perille sen odotetaan saapuvan noin kymmenen vuoden päästä.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain lähtee tänään kohti Pluto-planeettaa. Jos New Horizons -luotaimen laukaisu sujuu toivotulla tavalla, se aloittaa pitkän matkansa kello 20.24 Suomen aikaa Floridasta.

Luotaimella pyritään tutkimaan aurinkokunnan yhdeksäntenä ja kaukaisimpana tunnettua planeettaa Plutoa. Nasassa toivotaan lisää tietoa koko aurinkokunnasta ja Maan sekä muiden planeettojen synnystä. Tavoitteena on havainnoida Pluton lisäksi sen kuuta Kharonia ja Kuiperin asteroidivyöhykettä, joka on Pluton radan takana.

New Horizons on kaikkien aikojen nopein luotain. Se liikkuu 16 kilometriä sekunnissa, 58 400 kilometriä tunnissa - ja saapuu perille noin kymmenen vuoden päästä heinäkuussa 2015-2017.

Nasan asiantuntijat ovat laskeneet sen varaan, että New Horizons pystyy ottamaan vauhtia Jupiterin painovoimakentästä ensi vuonna. Luotain syöksyy tässä vaiheessa parhaimmillaan 75 000 kilometrin tuntinopeudella kohti Plutoa, mikä lyhentää matka-aikaa noin 30 kuukaudella.

Jos Jupiteria ei voidakaan käyttää "painovoimalinkona", luotain etenee määränpäähänsä 10 000 kilometrin päähän Plutosta vuosina 2017-2020.

- Pluto poikkeaa sisemmistä kiviplaneetoista. Se on erilainen kuin ulommat kaasuplaneetat. Tästä syystä se voi antaa monia vihjeitä siitä, miten aurinkokunta on muodostunut, sanoi Nasan tutkimusjohtaja Andy Dantzler.

Asiantuntijat ovat viime vuosina alkaneet pohtia, voidaanko Plutoa sittenkään luokitella planeetaksi. Lisää samanlaisia, hieman Plutoa pienempiä kappaleita on löydetty Neptunuksen radan toiselta puolelta. Aurinkokunnasta on löydetty tiettävästi myös Plutoa puolitoista kertaa suurempi kappale.

New Horizons oli alun perin tarkoitus saada avaruuteen 11. tammikuuta. Laukaisua päätettiin viime vuoden lopussa lykätä muun muassa hurrikaani Wilman aiheuttamien tuhojen takia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.