Nasa tekee historiaa – lähettää luotaimen ennätyslähelle Aurinkoa

Historiallisen lähelle aurinkoa 1:50

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa aikoo lähettää avaruuteen luotaimen, jonka on tarkoitus päästä historiallisen lähelle Aurinkoa.

Parker Solar Probe eli Parkerin aurinkoluotain on tarkoitus laukaista Floridan Cape Canaveralista reilun kahden viikon kuluttua. Sen on määrä päästä lähimmillään noin kuuden miljoonan kilometrin päähän Auringon uloimmasta kerroksesta, koronasta, jolloin se olisi seitsemän kertaa lähempänä Aurinkoa kuin mikään avaruusalus koskaan aiemmin. Luotaimen onkin kestettävä äärimmäistä kuumuutta ja säteilyä.

Nimenomaan korona synnyttää aurinkotuulen, jota luotain erityisesti tutkii. Aurinkotuulet ovat voimakkaita purkauksia, jotka aiheuttavat häiriöitä Maan magneettikentässä. Vaikutukset voivat tuntua myös maan pinnalla esimerkiksi sähköverkoissa. Nasa toivookin saavansa tietoa, jonka myötä tuulia on mahdollista ennustaa paremmin.

Ensin pienen henkilöauton kokoinen luotain suuntaa kohti Venusta, jota se kiertää päästäkseen lähemmäs Aurinkoa. Edessään sillä on seitsemän vuoden tehtävä.

 

Lue myös:

    Uusimmat