Nasa tarkkailee outoa anomaliaa Maan magneettikentässä: Muodostaa ongelmallisen kuopan avaruuteen

Nasa seuraa aktiivisesti Maan magneettikentässä havaittua omituisuutta. Etelä-Amerikan ja Lounais-Afrikan välillä on valtava kasvava alue, jossa Maan magneettikenttä on normaalia heikompi.

Etelä-Atlantin anomaliaksi kutsuttu erikoinen ilmiö on askarruttanut tutkijoita jo vuosien ajan.

Nasa vertaa kyseistä anomaliaa kuopaksi avaruudessa. Se ei vaikuta elämään Maan päällä, mutta se aiheuttaa ongelmia Maan kiertoradalla. Aiheesta kirjoittaa tiedesivusto Science Alert.

Ongelmana on, että satelliitit ja avaruusalukset ovat haavoittuvampia kyseisen heikomman magneettikentän alueella, sillä ne altistuvat siellä tavallista enemmän Auringosta suihkuavien varattujen hiukkasten törmäyksille.

Tilanne saattaa johtaa oikosulkuihin ja vikoihin kiertoradalla olevissa teknisissä laitteissa. Satelliittioperaattorit ovatkin varotoimina muun muassa sammuttaneet satelliittien järjestelmiä, kun ne lentävät Etelä-Atlantin anomalian läpi.

Tutkijoiden mukaan magneettikentän heikkous Etelä-Atlantilla johtuu Afrikan mantereen alapuolella 2900 kilometrin syvyydessä sijaitsevasta tiheän kiviaineksen esiintymästä. Kyseinen kiviaines häiritsee sulan raudan liikkeiden muodostaman magneettikentän voimakkuutta.

Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan anomalia olisi liikkumassa hitaasti luoteeseen. Alueen liikkeen lisäksi tutkijat havaitsivat vuonna 2020, että anomalia on jakautumassa kahdeksi erilliseksi soluksi.

Tutkimusten peristeella Etelä-Atlantin anomalia ei ole kuitenkaan mikään uusi ilmiö. Se on saattanut olla olemassa jossain muodossaan jo peräti 11 miljoonaa vuotta.

Helsingin yliopisto selvittää, kuinka aurinkomyrskyihin pitäisi Maassa varautua 1:51
Helsingin yliopisto on selvittänyt, miten aurinkomyrskyihin pitäisi varautua. (9.11.2021)

Lue myös:

    Uusimmat