Mainos

NASA: Linnunrata törmää toiseen galaksiin

NASAn tiedemiesten mukaan Linnunratamme tulee vääjäämättä törmäämään toiseen galaksiin. Avaruusteleskooppi Hubblen havaintojen perusteella Linnunradan kanssa yhteen törmää sen naapurigalaksi Andromeda. Törmäys tapahtuu kuitenkin vasta miljardien vuosien kuluttua.

Linnunrata tulee NASAn mukaan muokkaantumaan törmäyksessä uuteen uskoon. Todennäköisesti aurinko tulee lennähtämään uuteen sijaintiin galaksissa. Maa ja aurinkokuntamme eivät ole kuitenkaan vaarassa tuhoutua törmäyksessä.

NASAn tekemät päätelmät perustuvat avaruusteleskooppi Hubblen mittauksiin Andromedan liikkumisesta.

Galaksi, joka tunnetaan myös nimellä M31, on nyt 2,5 miljoonan valovuoden päässä Linnunradasta, mutta ajautuu vääjäämättömästi kohti sitä galaksien välisen vetovoiman vuoksi.

– Lähes vuosisadan spekulaation jälkeen Andromedan ja Linnunradan tulevaisuudesta, meillä on selvä kuva siitä, kuinka tapahtumat tulevat etenemään seuraavien miljardien vuosien aikana, kertoo STScI edustava Sangmo Tony Sohn

NASAn mukaan Andromeda ja Linnunrata törmäävät toisiinsa neljän miljardin vuoden päästä.

Hubblen tietojen pohjalta tehty tietokonesimulaatio osoittaa, että tämän jälkeen kestää vielä kaksi miljardia vuotta ennen kuin kohtaavat galaksit sulautuvat yhdeksi

Vaikka galaksit törmäävätkin toisiinsa, eivät niiden tähdet tule osumaan toisiinsa, koska ne sijaitsevat niin kaukana toisistaan. Tähdet tulevat kuitenkin lentämään uusille kiertoradoille galaksin keskuksen ympärille. Simulaation mukaan myös oma aurinkokuntamme tulee lentämään huomattavasti kauemmaksi galaksin ytimestä kuin missä se nykyään on.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.