Narsisti-sana koki inflaation – älä tee kotidiagnoosia työkaverillesi

Psykologisia määritteitä käytetään nykyään huolettomasti. Mutta mistä persoonallisuushäiriöissä oikeasti on kysymys? Kouluttaja, psykoterapeutti Jan-Henry Stenberg kertoi aiheesta Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä. 

Persoonallisuushäiriöillä tarkoitetaan pitkäaikaista ja kohtalaisen pysyvää persoonallisuuden korostumaa, jossa ihmisen persoonallisuus ja toimintatavat ovat hyvin jäykkiä ja epäsopeuttavia hänen ja ympäristön välillä.

Psykoterapeutti ja kouluttaja Jan-Henry Stenberg kertoo, ettei persoonallisuushäiriötä ole helppo diagnosoida.

– Monivaihediagnostiikka on tärkeää, kun persoonallisuushäiriötä diagnosoidaan. Ensin mietitään, onko henkilöllä ylipäänsä persoonallisuushäiriötä, eli niin jäykkiä ja hankalia piirteitä, että ne invalidisoivat arkea. Jos päädytään siihen, että on, voidaan lähteä tarkemmin katsomaan, onko henkilöllä tietty persoonallisuushäiriö vai sekamuotoinen häiriö, jossa on piirteitä eri persoonallisuushäiriöistä.

– Diagnostiikka on vaativaa. Kotidiagnostiikka, jossa työkavereita ja entisiä kumppaneita diagnosoidaan persoonallisuushäiriöisiksi, ei ole järkevää.

Psykologisia termejä ja etenkin narsisti-sanaa käytetäänkin nykyään adjektiiveina leimaamaan ihmisiä.

– On paljon ihmisiä, joilla on oikeasti hankalia narsistisia piirteitä, mutta ei heitä varmaan ihan niin paljon ole kuin esimerkiksi naistenlehtiä lukemalla voisi kuvitella, Stenberg toteaa.

– Olisi hyvä muistaa kohtuus ja varata termit sellaisiin tilanteisiin, joissa ihmisen toiminta on hyvin poikkeavaa. 

Mistä persoonallisuushäiriöt johtuvat, miten ne luokitellaan ja miten niitä hoidetaan? Katso koko Terve aamu -lähetys videoilta. 


Lue myös:

    Uusimmat