Mainos

Näppäimistöihin tulossa lisää merkkejä

Suomalaisiin tietokoneen näppäimistöihin tulee lähiaikoina lisää merkkejä, joiden ansiosta useiden vieraiden kielten kirjoittaminen helpottuu. Samalla lisätään myös muutamia suomenkielisen tekstin kirjoittamista helpottavia merkkejä.

Nykyisissä näppäimistöissä olevat merkit pysyvät kaikki entisillä paikoillaan. Merkkejä lisätään samaan tapaan kuin euron merkki lisättiin E-kirjainnäppäimeen, eli uusia merkkejä käytetään Alt Gr -näppäimen tai muun vastaavan näppäimen avulla.

Suomen standardisoimisliiton tiedottaja Jyrki Alanko kertoo, että uusi näppäimistöstandardi hyväksytään melko varmasti marraskuun lopulla.

Uutuuksia ovat muun muassa ajatusviiva ja promillen merkki. Vieraiden kielten opiskelijoiden elämää helpottavat esimerkiksi saksalainen kaksois-s, ylösalainen kysymysmerkki ja huutomerkki sekä tanskalainen ä- ja ö-kirjain.

Uuteen näppäimistöön tulee myös lukuisia lisämerkkejä, joita voi yhdistää perusmerkkeihin. Näiden joukossa on esimerkiksi hatuksi kutsuttu v:n muotoinen pikkuviiva, jota käytetään s- ja z-kirjainten yläpuolella osoittamassa suhuäännettä.

Vanhan koneen voi päivittää

Uudet merkit kaiverretaan jatkossa uusiin näppäimistöihin nykyisten rinnalle. Uutta tietokonetta uudistuksen vuoksi ei kuitenkaan tarvitse hankkia.

Vanhaan tietokoneeseen voi ladata ilmaiseksi internetistä ajurin eli ohjelman, joka kertoo koneelle, mikä näppäinyhdistelmä vastaa mitäkin merkkiä. Uudet merkit on sijoiteltu sellaisiin paikkoihin, että ne oppisi muistamaan mahdollisimman helposti, vaikka niitä ei näppäimistössä lukisikaan.

Esimerkiksi tanskalainen ö löytyy ö-näppäimestä ja ylösalaisin oleva kysymysmerkki samasta näppäimestä kuin tavallinen.

Pohjoisimaisia ja EU-kieliä

Uudella näppäimistöllä on helppo kirjoittaa suomen ja ruotsin lisäksi norjaa, tanskaa ja islantia.

Pohjoismaiden virallisten vähemmistökielten ja alueellisten kielten kirjoittamiseen tarvittavat merkit saa käyttöönsä lisämerkkejä ja perusmerkkejä yhdistelemällä.

Myös EU:n virallisten kielten merkit saa näppäimistöstä kohtalaisen helposti kreikkaa ja bulgariaa lukuunottamatta.

Kreikkalaisia aakkosia tai muun muassa bulgarian ja venäjän kielen kirjoittamiseen käytettyjä kyrillisiä kirjaimia uusikaan näppäimistö ei sisällä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.