Nancy Pelosi aloitti demokraattien valtaaman edustajainhuoneen puhemiehenä – kongressi on historiallisen jakautunut

Edustajainhuoneen puhemiehen virka on kolmanneksi vaikutusvaltaisin Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa. Nancy Pelosi valittiin virkaan uudelleen, kun edustajisto oli vannonut virkavalansa, ja demokraatit ottivat vallan edustajainhuoneessa välivaalien jälkeen.

Pelosi, 78, tarttui puhemiehen nuijaan 116. Yhdysvaltain kongressin aloittaessa toimintansa. Edustajainhuone toivotti tervetulleeksi enemmän naisia kuin koskaan aiemmin.

– Olen erityisen ylpeä olessani naisena edustajainhuoneessa juuri tänä vuonna, kun naiset juhlivat sata vuotta kestänyttä äänioikeuttaan, Pelosi sanoi.

Pelosin valinta tapahtui hallinnon osittaisen sulkutilan aikana. Sulkutila alkoi, kun kongressi ja presidentti Donald Trump eivät päässeet yhteisymmärrykseen budjettiesityksestä joulukuussa.

Pelosi ja muut demokraatit edustajainhuoneessa ovat vannoneet hyväksyvänsä lakialoitteet sulkutilan lopettamiseksi, mutta vaativat, että aloitteet eivät sisällä rahoitusta Trumpin suunnittelemalle rajamuurille.

Pelosi lupasi torstaina avata hallinnon "kohdatakseen amerikkalaisten tarpeet". 

– Lupaan, että tämä kongressi tulee olemaan selkeä, yhtenäinen ja molempia puolia tukeva, hän lisäsi.

– Kunnioitetaan toisiamme ja totuutta.

Historiallisen jakautunut kongressi

Torstaista lähtien kongressissa palvelee 102 naista. Luku on korkein ikinä ja pitää sisällään 36 uutta edustajaa. 

Republikaanien naisedustajat saavuttivat uusia aluevaltauksia viime vaalikaudella. Esimerkiksi Marsha Blackburn valittiin Tennesseen ensimmäiseksi naissenaattoriksi. Silti suurin osa uusista edustajista on demokraatteja.

Heidän joukossaan ovat Rashida Tlaib Michiganista ja Ilhan Omar Minnesotasta, ensimmäiset musliminaiset kongressiedustajina. Mukana on myös kaksi alkuperäiskansan edustajaa, Debra Haaland New Mexicosta sekä Sharice Davis Kansasista.

Alexandria Ocasio-Cortez New Yorkista valittiin kaikkien aikojen nuorimpana naisena kongressiin.

Kun demokraattien monimuotoisuutta juhlittiin virkavalojen vannomisseremonioiden aikana, sosiaalisessa mediassa kuhistiin eroavaisuuksista republikaanien edustajiin, joista suurin osa on valkoisia miehiä.

Länsi-Virginian Carol Miller on ainoa uusi republikaanien naisedustaja. Hänet mukaan lukien edustajainhuoneessa on 13 konservatiivinaista – selvä lasku aikaan ennen välivaaleja, jolloin heitä oli 23.

Lue myös:

    Uusimmat