Nämä Trumpin lähipiiriin kuuluvat ovat myös sairastuneet koronaan – katso koko lista

2:59
Kuvagalleria näyttää, ketkä presidentin lähipiirissä ovat saaneet tartunnan tässä vaiheessa.

Useita ihmisiä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin lähipiirissä on sairastunut koronavirukseen. Trumpilla itsellään todettiin koronavirustartunta perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Presidentti Donald Trump saapui Walter Reedin sotilassairaalaan varhain tänä aamuna Suomen aikaa. Lääkärien mukaan Trumpia pidetään siellä ainoastaan varmuuden vuoksi, sillä hänen vointiaan on kuvattu väsyneeksi, mutta hyväksi. 

Valkoisen Talon mukaan niin presidentillä kuin hänen vaimollaankin Melania Trumpilla on vain lieviä oireita. 

Tarkkaa tietoa siitä, mistä Trump on viruksen saanut, ei ole olemassa. Tätä ei myöskään ole kovin helppoa selvittää, sillä Trump on viime viikkojen aikana liikkunut todella paljon vaalikampanjansa tiimoilta. Se on kuitenkin varmaa, että moni presidentin lähipiiristä on sairastunut koronavirustautiin viime päivien aikana. 

Jäljet johtavat mahdollisesti tuomarinimitystilaisuuteen

Yhden mahdollisen tartuntapesäkkeen epäillään liittyvän viime viikonloppuna pidettyyn tuomarinnimitystilaisuuteen. 

Valkoisen Talon ruusutarhassa pidetyssä seremoniassa paljastettiin, että presidentti Trump oli nimittänyt Amy Coney Barrettin korkeimman oikeuden tuomariksi. Amy Coney Barret on itse sairastanut koronan jo kesällä, mutta useat muut tilaisuudessa olleet sairastuivat.

Presidenttiparin lisäksi tilaisuudessa oli läsnä useita kymmeniä Trumpille merkittäviä henkilöitä. Heistä ainakin Trumpin entinen neuvonantaja Kellyanne Conway, senaattorit Mike Lee ja Thom Tillis sekä Notre Dame -yliopiston johtaja John Jenkins ovat kertoneet sairastuneensa koronavirustautiin. 

Uutiskanava CNN:n mukaan Notre Dame -yliopiston johtaja Jenkins oli osallistunut tilaisuuteen ilman kasvomaskia ja hän oli kätellyt lukuisten ihmisten kanssa.

CNN kertoo, että Jenkins kirjoitti opiskelijoilleen maanantaina kirjeen, jossa hän kertoi katuvansa muun muassa sitä, ettei käyttänyt tilaisuudessa kasvomaskia. Hän kertoi myös jäävänsä eristykseen.

Myös kampanjapäällikkö ja neuvonantaja sairastuivat

Lisäksi Valkoinen Talo tiedotti tänään Trumpin kampanjapäällikkö Bill Stepienin sairastuneen. 

Stepien on osallistunut viime viikonlopun ja alkuviikon aikana useisiin kokouksiin, joissa on ollut Trumpin lisäksi läsnä puolenkymmentä muuta avustajaa ja neuvonantajaa. Hän oli myös Trumpin matkassa, kun tämä osallistui tiistaina vaaliväittelyyn Clevelandissa. 

Jo aiemmin on kerrottu Trumpin neuvonantajan Hope Hicksin sekä republikaanien puheenjohtajan Ronna McDanielin koronatartunnoista.

Hicksin tartunnan tuleminen ilmi aiheutti mediamylläkän, sillä CNN:n mukaan Valkoisessa talossa tiedettiin jo torstaiaamuna Hicksin tartunnasta. Tästä huolimatta asia pidettiin piilossa, ja virukselle altistunut presidentti osallistui torstaina New Jerseyn varainkeruutilaisuuteen.

Myös Valkoisessa talossa työskentelevistä toimittajista ainakin kolme on saanut tartunnan. 

Uutistoimisto AFP:n mukaan Valkoinen talo on ilmoittanut jäljittävänsä mahdollisia tartuntoja ja perjantain mittaan testattiin lukuisia poliitikkoja, virkamiehiä ja sotilashenkilöitä, jotka työskentelevät Valkoisessa talossa tai ovat käyneet siellä.

Melania Trumpin tiedottajan mukaan presidenttiparin 14-vuotias Barron-poika on saanut negatiivisen testituloksen. Negatiivisia testituloksia ovat saaneet myös varapresidentti Mike Pence, presidentin tytär Ivanka Trump, tämän puoliso Jared Kushner, ulkoministeri Mike Pompeo ja valtiovarainministeri Steven Munchin.

Kolmella republikaanisenaattorilla todettu koronatartunta

Wisconsinin republikaanisenaattorilla Ron Johnsonilla on todettu oireeton koronatartunta. Asiasta kertoo hänen tiedottajansa BBC:n mukaan.

Johnsonin testitulos varmistui eilen paikallista aikaa.

Johnson on jo kolmas republikaanisenaattori, jolla on todettu koronavirustartunta viime päivien aikana. Muuta kaksi ovat Utahin Mike Lee ja Pohjois-Carolinan Thom Tillis.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja