Mainos

Nämä päätökset eduskunta junttasi läpi – kaupat aina auki, päivähoitoa rajataan...

1:04

Eduskunnassa tehtiin tänään lähes kaikkiin suomalaisiin vaikuttavia päätöksiä.

Varmasti yksi puhutuimmista oli eduskunnan päätös subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta.

Hyväksytyn lain mukaan lapsella olisi oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Lain on tarkoitus tulla voimaan elokuun 2016 alussa.

Eduskunta hyväksyi tänään myös hallituksen esityksen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen korottamisesta.

Laki mahdollistaa sen, että kunnat voivat korottaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen enimmäismäärää nykyisestä 80 eurosta 160 euroon. 

Prismat auki iltamyöhään

Ehkä eniten suomalaisten arkeen vaikuttava asia on kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen. Kunhan laki tulee voimaan, päivittäistavarakaupat ja kampaamoliikkeet voivat itse määritellä aukioloaikansa. 

Esimerkiksi S-ryhmä ilmoitti heti päätöksen jälkeen pidentävänsä aukioloaikojaan. Vilkkaimmat Prisma-myymälät ovat S-ryhmän mukaan auki jopa kello 23:een. 

Lääkkeiden Kela-korvaukset

Eduskunta päätti myös lääkkeiden Kela-korvausten muutoksesta. Satunnaisesti lääkkeitä käyttävä saa jatkossa nykyistä vähemmän Kela-korvausta lääkkeistään. Asiakkaan on maksettava reseptilääkkeensä 50 euroon asti itse. Vasta sen jälkeen korvattavasta lääkkeestä saa Kela-korvausta. Päätös ei kuitenkaan koske alaikäisiä.

Opiskelijoiden maksuihin korotuksia

Jatkossa maksumiehiksi joutuvat myös opiskelijat, kun eduskunta hyväksyi lain EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien korkeakouluopiskelijoiden lukuvuosimaksuista. Lain myötä EU:n ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevilta korkeakouluopiskelijoilta peritään jatkossa vähintään 1 500 euron lukuvuosimaksut vieraskielisestä koulutuksesta. Suomen- tai ruotsinkielisessä koulutuksessa opiskelevilta ei peritä lukuvuosimaksuja kansalaisuudesta riippumatta. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.