Eduskunta päätti: Lapsen päivähoito-oikeutta rajataan

Eduskunta on hyväksynyt subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen äänin 114-65. Päätös rajoittaa lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti.

Päivähoito-oikeuden rajaamista kannattivat kaikki hallituspuolueet sekä oppositiopuolue kristillisdemokraatit. Muiden oppositiopuolueiden edustajat äänestivät rajaamista vastaan.

Hyväksytyn lain mukaan lapsella olisi oikeus saada varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa, mikäli vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti. Lain on tarkoitus tulla voimaan elokuun 2016 alussa.

Eduskunta hyväksyi tänään myös hallituksen esityksen koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen korottamisesta. Esitys hyväksyttiin eduskunnassa äänin 112-70. Tällä kertaa myös kristillisdemokraattien kansanedustajat äänestivät esitystä vastaan muiden oppositiopuolueiden lailla.

Laki mahdollistaa sen, että kunnat voivat korottaa koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen enimmäismäärää nykyisestä 80 eurosta 160 euroon. Kunnilla on kuitenkin velvollisuus jättää maksu perimättä tai alentaa sitä, jotta perheen pienituloisuus ei muodostuisi osallistumisen esteeksi.



Lue myös:

    Uusimmat