Nämä ovat punkkikarkotteiden haitat ja hyödyt

Internetissä on levinnyt huoli koirien punkkikarkkotteiden turvallisuudesta sen jälkeen, kun koira menehtyi käytettyään Scalibor-lääkepantaa. Eläinlääkäri Otso Kiili pohtii eri valmisteiden hyötyjä ja haittoja.

Lääkepanta

Scalibor-lääkepannan vaikuttava aine on deltametriini, voimakas hyönteismyrkky. Se on hyvin vaarallista suun kautta nautittuna, eikä pannan kanssa saa mennä uimaan, sillä deltametriini on vaaraksi kaloille.

Panta toimii siten, että siitä irtoaa torjunta-ainetta, joka leviää koiran turkissa olevan rasvan avulla koko koiraan. Lääkeaine irtoaa pannasta hankaamalla.

Lääkkeestä pitäisi olla koiralle vaaraa vain, jos koira onnistuu puremaan pannan rikki ja ainetta joutuu suuhun. Jotkut koirat ovat kuitenkin deltametriinille herkempiä kuin toiset, ja koiran reaktiota pantaan kannattaa tarkkailla.

- Panta on helppo. Sitä voi pitää koko kesän. Se on myös edullisin, Kiili listaa pannan hyviä puolia.

Liuokset

Muita punkkien karkottamiseen tarkoitettuja lääkevalmisteita ovat paikallisvaleluliuokset, joita levitetään koiran turkkiin. Niissä vaikuttavana aineena on usein permetriini, deltametriinin sukulainen. Lisäksi käytetään muutamia muita hyönteisiä tappavia aineita.

- Pannasta voi irrota paikallisesti suuriakin määriä, joten lapsiperheissä paikallisvaleluliuokset ovat turvallisempia. Liuostenkin kanssa pitää muistaa, etteivät lapset saa koskea koiraan ennen kuin liuos on kuivunut, Kiili sanoo.

Jotkut koirat voivat olla yliherkkiä myös liuoksille. Kiili suositteleekin aina testaamaan liuosta pienellä alueella, ja katsomaan, miten koira reagoi.

- Pakkauksessa neuvotaan, että ainetta laitettaisiin pitkin selkää. Ainetta kannattaa kuitenkin laittaa tipoittain koko selän matkalle, koska silloin paikallinen määrä on pienempi.

Lääkevalmisteet irtoavat koiran turkista shampoopesulla.

Kissoilla lääkepantoja ja -liuoksia ei voi käyttää, sillä siisti eläin nuolee jatkuvasti itseään, jolloin haitallista ainetta joutuu sen ruoansulatukseen.

Yrttipannat

Lääkevalmisteiden lisäksi myynnissä on yksi Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta luvan saanut yrttipanta. Pannassa ei käytetä lääkeaineita. Teoriassa erittäin herkkien koirien on mahdollista saada myös yrttipannoista oireita.

Sekä lääkevalmisteiden että yrttipantojen teho on testattu.

Sopivan punkkikarkotteen valinnasta kannattaa aina keskustella eläinlääkärin kanssa.

Oikaisu: Toisin kuin jutussa aiemmin väitettiin myös myynnissä olevan yrttipannan teho on testattu. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on hyväksynyt vain yhden yrttipannan.

Lue myös:

    Uusimmat