Mainos

Asiantuntijat: Ei pantapaniikkia

MTV3:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan punkkipantaa voi pitää koiralla, jos eläin ei saa siitä oireita.

Internetissä on levinnyt huoli punkkipantojen turvallisuudesta, kun koira menehtyi käytettyään Scalibor-lääkepantaa. Scalibor on ainut Suomen markkinoilla oleva lääkepanta.

- Me emme ole punkkipannan aiheuttamia haittoja omassa potilasmateriaalissamme nähneet. Tämä on myrsky vesilasissa, sanoo Yliopistollisen eläinsairaalan sairaalaeläinlääkäri, eläinlääketieteen tohtori Juhana Honkavaara.

Hän ei usko, että panta olisi voinut aiheuttaa koiran kuoleman.

Koiraa hoidettiin Yliopistollisessa eläinsairaalassa. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea odottaa sairaalasta haittavaikutusilmoitusta, jonka perusteella se lähtee selvittämään pannan mahdollista yhteyttä koiran kuolemaan. Tieto haittavaikutuksesta voidaan saada myös myyntiluvan haltijalta Euroopan lääkeviraston kautta.

Tällä kertaa haittavaikutuksesta ilmoitti nimenomaan Scaliborin myyntiluvan haltija.

- Haittavaikutusilmoitus on hyvä tehdä. Sillä saadaan pannan vaikutus suljettua pois, Honkavaara toteaa.

Haittavaikutukset mahdollisia

Scaliborin pakkausselosteessa mainitaan haittavaikutusten kohdalla, että harvinaisissa tapauksissa voidaan havaita muun muassa paikallisia ihovaurioita, kutinaa ja karvanlähtöä. Erittäin harvinaisina sivuvaikutuksina todetaan vapina.

Fimeassa selvitetään haittavaikutusilmoituksen perusteella, onko aihetta muuttaa valmistetietoja.

- Teemme syy–suhdearvioinnin, jossa mahdolliset muut tekijät suljetaan pois. Koska kyseessä on yksittäistapaus, eikä meillä tällä hetkellä ole syytä olettaa, että hyöty-riskisuhde olisi muuttunut, asia ei välttämättä johda toimenpiteisiin. Eri asia on, jos valmisteesta tulisi yhtäkkiä poikkeuksellisen paljon ilmoituksia vakavista haitoista, sanoo yksikön päällikkö Irmeli Happonen.

Kun Scaliborille on aikoinaan myönnetty myyntilupa, on valmisteen hyödyt katsottu suuremmiksi kuin haitat.

- Myyntilupaa edeltävät tutkimukset on tehty rajallisella määrällä eläimiä, joten yleensä todetaan vain yleisimmin ilmenevät haitat. Harvinaisemmat haitat saatetaan todeta vasta laajemmassa käytössä myyntiluvan myöntämisen jälkeen, Happonen sanoo.

EU:sta ei ole raportoitu Scaliboriin liittyvistä kuolemantapauksista.

- Muistaakseni Fimealle on aiemmin ilmoitettu yksi tai kaksi tapausta, mutta niissä koira on kuollut nautittuaan ainetta suun kautta ja hoito oli viivästynyt. Kuolemantapaukset ovat erittäin harvinaisia. Tavallisempia haittoja ovat paikallisreaktiot, jotka mainitaan myös pakkausselosteessa, Happonen sanoo.

Paikalliset iho-oireet ovat tuttuja myös eläinklinikka Otson eläinlääkäri Markus Kiilille. Hänen ohjeensa pannan käyttäjille on yksinkertainen:

- Jos koiralla on lääkepanta, eikä se aiheuta oireita, ei ole syytä huolestua. Jos koiralle tulee oireita, ei pantaa voi käyttää ja se pitää ottaa pois viipymättä.

Kiilin mielestä koiria ei myöskään kannattaisi lääkitä punkkien varalta turhaan.

- Esitorjunta on fiksua vain, jos punkkeja on runsaasti.

Ei terveellistä ainetta

Scaliborin vaikuttava aine, deltametriini, on hyönteismyrkky. Sen teho perustuu siihen, että se halvaannuttaa hyönteiset.

Aine on vaarallista suun kautta nautittuna, ja niinpä tuotteen valmisteselosteessa kehotetaankin pieniä lapsia olemaan koskematta koiraan, jolla on punkkipanta.

- Deltametriini ei ole vaaraton aine. Riskit ovat aina olemassa. Jos pikkulapsi koskettaa suoraan pantaa, lähtee siitä suuria deltametriiniannoksia kerralla, kertoo eläinklinikka Otson Kiili.

Koiralle aineen ei pitäisi olla vaarallista, kunhan sitä ei joudu suuhun. Panta toimii niin, että siitä irtoaa torjunta-ainetta, joka leviää koiran turkissa olevan rasvan avulla koko koiraan.

Deltametriiniä käytetään myös tuotantoeläinten loishäädössä.

- Tuotantoeläimille annettavat lääkkeet tutkitaan erityisen tarkkaan. Niinpä deltametriinikin on täytynyt tutka hyvin, hyvin tarkasti, Yliopistollisen eläinsairaalan Honkavaara toteaa.

 • Ranskassa veti punkkipantoja pois markkinoilta
 • Ranska päätti viime keväänä vetää joukon punkkipantoja pois markkinoilta. Tarkoituksena oli suojella lapsia pantojen haitallisilta lääkeaineilta.
 • - Kyseisiä pantoja ei ole ollut Suomen markkinoilla, eikä niiden vaikuttavia aineita ole meillä markkinoilla olevissa loislääkevalmisteissa, kertoo Irmeli Happonen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta.
Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.