Nämä ovat kotisi pahimmat paloturvallisuusriskit – varo!

Oma koti kullan kallis voi olla myös vaarallisin paikka suomalaiselle. Kaksi kolmesta tapaturmasta sattuu kotona tai vapaa-ajalla.

Pelkissä tulipaloissa kuolee vuosittain noin sata suomalaista. Kotitalouksien tulipalot ovat lisääntyneet, ja noin puolitoista tuhatta suomalaista joutuu sairaalaan palovammojen vuoksi vuosittain.

Vaarallisin paikka kotona on keittiö, ja vaarallisin riskitekijä olet sinä itse. Huolimattomuus on usein syynä kotona tapahtuvaan tulipaloon, joten ainoa keino suojella kotiasi on huolellisuus.

Kodinkonepaloista puolet alkavat liedestä tai uunista. Seuraavaksi yleisimpiä kodinkonepalon aiheuttajia ovat valaisimet ja pyykinpesukoneet. Liesipalojen syynä on useimmiten huolimaton käyttäjä, valaisinpaloissa syynä ovat irtoavat ja kaatuvat valaisimet. Toisinaan valaisin on voitu peittää paloaralla tavaralla.

Kodin tapaturmiin on yksinkertaista varautua

Kodinkoneita tulee käyttää oikein ja niitä tulee hoitaa. Esimerkiksi pyykinpesukoneen tulipalossa on usein syynä koneen huono huolto.

Kodinkoneiden tulipalot ovat erityisen vaarallisia, sillä kuumenevista koneista irtoaa myrkyllisiä kaasuja. Ne voivat aiheuttaa ihmiselle tajuttomuutta jo palon varhaisessa vaiheessa.

Kodinkoneita ei myös missään nimessä saisi jättää päälle ilman valvontaa. Sähkösaunojen suhteen on erittäin tärkeä pitää huoli siitä, ettei ole jättänyt vaatteita kuivumaan kiukaan läheisyyteen tai sen yläpuolelle.

Jos kuitenkin syttyy palo

Tulipalon sattuessa myös lapsen on osattava toimia oikein. Lapsen on ymmärrettävä, että tulipaloa ei missään nimessä saa mennä piiloon. Leikin kautta lapselle voi opettaa, miten hätätilanteessa paettaisiin kotoa. On tärkeä muistaa, että selitykset tehoavat lapsiin paremmin, kuin pelkät kiellot ja pelottelu.

Aikuisten kohdalla tärkeää on myös pitää huolta palovaroittimista, niiden toimivuudesta, ja niiden huollosta. Palovaroitin ilmoittaa nukkuvallekin ihmiselle vaarasta ajoissa. Näin nukkuja ehtii pelastautua ennen kuin joutuu tajuttomaksi. Lisäksi on hyvä omata tulipalon alkusammutustaidot.

Muista myös nämä

Silitysraudan suhteen kannattaa noudattaa myös varovaisuutta. On olemassa rautoja, joissa virta katkeaa, kun niitä ei käytetä.

Kodin turvaoppaan mukaan kahvinkeittimissä lämpösuoja katkaisee virran automaattisesti, jos keitin kuumenee liikaa.

Pidä huoli siitä, että jätät television ja kylmäkalusteiden ympärille tarpeeksi tyhjää tilaa. Imuroi pölyt laitteiden pinnoilta ja ympäriltä. Pölyyntynyt laite ja sen kuumeneminen ovat omiaan sytyttämään palon.

Jos televisio tai muu kodinkone syttyy palamaan, irrota pistotulppa pistorasiasta tai katkaise sähkö koko asunnosta. Sen jälkeen paloa voidaan yrittää sammuttaa sammutuspeitteellä, jauhesammuttimella tai paksulla matolla.

Viallinen sähkölaite on aina riski. Korjauta viallinen laite, tai hanki tilalle uusi.

Nykyään on myös olemassa palovaroittimia, jotka katkaisevat sähkön kun palovaroitin reagoi.

Siiri L'Ecuyer/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat