Nämä asiat pelottavat miehiä vanhenemisessa

Pystynkö harrastamaan seksiä, nostamaan tavaroita, olemaan tarpeellinen, ajamaan autoa ja ajattelemaan kirkkaasti? Siitä miehet huolehtivat, kun ajattelevat ikääntymistä.

Impotenssi

Miehet murehtivat naisia enemmän suorituskykyään sängyssä. Libidon heikkenemistä tai sitä, että asiat eivät muuten toimi makuuhuoneessa yhtä hyvin kuin ennen, saatetaan hävetä – onpa mahdollista impotenssia pidetty lehtikyselyssä jopa pelottavampana kuin syöpää tai kuolemaa.

Omat kolesteroliarvot kannattaa pitää matalalla ja tarkistuttaa, sillä korkea kolesteroli voi aiheuttaa erektiohäiriöitä.

Heikkous

Miehet arvostavat fyysistä voimaa, ja sen rapistuminen otetaan raskaasti: jos en voi nostaa tavaroita, millainen mies oikein olen? Jaksaminen paranee, kun harjoittaa lihaskuntoa ja noudattaa terveellistä ruokavaliota. Voimaharjoittelu kannattaa ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja.

Eläköityminen ja tarpeettomaksi tuleminen

Eläköityminen pelottaa miehiä, sillä se johtaa kysymykseen: jos en ole työni, mikä olen? Ura usein määrittelee miehen identiteetin ja ajankäytön. Lisäksi eläkkeelle jääminen voi sattua samaan aikaan, kun oma mielipide tuntuu kiinnostavan toisia ihmisiä yhä vähemmän.

Tarpeettomuuden ja näkymättömyyden tunteilta voi puolustautua pysyttelemällä kiinni ajassa. Seuraa uusia teknologioita, osoita kiinnostusta myös nuorempiin ihmisiin, pidä yllä sosiaalisia verkostoja ja mieti, mikä voisi olla elämäsi uusi tarkoitus uran jälkeen – tai jatka työntekoa.

Ajo-oikeuden ja itsenäisyyden menettäminen

Ensimmäisestä rotiskosta lapsiperheaikojen farmariin ja keski-iän kriisissä hankittuun avoautoon se, mitä mies ajaa, heijastelee hänen identiteettiään. Autot edustavat myös vapautta, itsenäisyyttä ja loputtomia mahdollisuuksia tien päällä. Se, että siitä kaikesta joutuisi joku päivä luopumaan oman ja yleisen turvallisuuden nimissä, on pelottavaa. Jos se päivä kuitenkin tulee, kannattaa muistaa, että tässä asiassa suurempi hyvä on henkilökohtaisia tuntemuksia tärkeämpää.

Muistisairaudet

Sekä oma että vaimon sairastuminen muistisairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, pelottaa miehiä. Kumppanin mahdollinen sairastuminen koetaan ahdistavaksi, koska miehillä on usein naisia vähemmän kokemusta hoitajan roolista. Unelmaa villeistä ja vapaista eläkepäivistä ei niin ikään ole välttämättä helppoa vaihtaa siihen, että hoitaa kokopäiväisesti puolisoa, joka ei enää edes tunnista kumppaniaan.

Aktiivisuus ja aivojen käyttö näyttäisivät vähentävän riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Riskiä kasvattavat muun muassa ylipaino ja liikunnan puute.

Lähteet: Msn.com, Terveyskirjasto 

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat