Näkövammainen yleisurheilija Ronja Oja sai kutsun Linnaan – presidentti Niinistön kirjeessä huomaavainen ele

Kesällä parayleisurheilun EM-kultaa juossut yleisurheilija Ronja Oja sai tasavallan presidentiltä kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle. Itse juhlakutsun lisäksi lisäksi Oja ilahtui presidentti Sauli Niinistön huomaavaisesta kutsukirjeestä.

Linnakutsu välitettiin Ojalle poikkeuksellisesti pistekirjoituksella. Hän on näkövammainen.

– Kun huomasin kuoressa pistekirjoitusta, niin mietin, että mitäköhän postia minulle on tulossa. Aika harvoin tulee mitään pistekirjoituksella.

Yllätys oli suuri, kun kirjeen lähettäjä paljastui.

– Tokihan juoksin EM-kultaa, joten ajattelin, että tämä saattaisi olla odotettavissa. Mutta eihän sitä ikinä varmaksi voi sanoa.

Oja ilahtui kutsun lisäksi siitä, että se toimitettiin hänelle huomaavaisella tavalla. Nainen kertoo keskustelleensa asiasta Linnan juhlissa aiemmin vierailleiden tuttaviensa kanssa ja kuulleensa, ettei näkövammaisille osoitettuja kutsuja ole aiemmin pistekirjoituksella toimitettu. 

Puku jo tekeillä

Oja kertoo odottavansa tulevia juhlia kiinnostuksella. Pukuakin on ehditty jo suunnitella.

– Äitini on tekemässä minulle mekkoa, jossa on kiinnostava yksityiskohta, joka on tehty vuosien varrella saamieni SM-kisamitalien nauhoista, hän hehkuttaa.

Viimekesäisen kultajuoksunsa lisäksi Oja on ollut julkisuudessa EM-kisoihin osallistuvien Suomen parayleisurheilijoiden omavastuuosuuksiin liittyen. Oja nosti Twitter-tilillään esille sen, että kisoissa mitaleitta jäävät parayleisurheilijat joutuvat maksamaan kisoihin osallistumisesta 900 euroa.

Aihe on herättänyt kiivasta keskustelua. Oja pitää mahdollisena, että myös sillä on ollut osansa siihen, että kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle saapui.

– Yleisurheilijan tittelillä sain kutsun, mutta voihan olla, että muullakin aktiivisuudella on ollut vaikutusta, hän pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat