Näkökulma: Ässien toiminnasta vaikea löytää mitään järkeä – spedemäinen touhu paljastaa liigaseurojen valtavan ongelman

Mikko Juusela kertoo Porin Ässien tilanteesta 2:18

Porin Ässät järjesti perjantain tiedotustilaisuudessa näytöksen, jota ei vähään aikaan unohdeta. Tilaisuus näytti sinänsä hauskalta viihteeltä, mutta taustalla kytee vakava ongelma kirjoittaa MTV Sportin Marko Leppänen.

Porin Ässät teki valmentajapalkkauksen maailmanennätyksen, kun se ilmoitti koutsinsa  kevääseen 2023 asti. Mikael Kotkaniemen tilalle vaihdettu Pasi Kaukoranta valmentaa tämän kauden, jonka jälkeen puikkoihin hyppää lähinnä Saksassa uransa tehnyt Jari Pasanen. Seuraava valmentaja on sitten joku mystinen muu mies. 

Tiedotustilaisuudessa katsellessa oli pakko tarkistaa, ettei sitä ollut käsikirjoittanut Spede Pasanen

Ensimmäinen ajatus väsyneen näkösiä ässäläisiä katsellessa oli, että olisiko kannattanut nukkua muutama tunti ennen päätöksien tekoa. Niin järjettömiltä ne näyttäytyvät ulos. 

Ässät illmoitti satsaavansa jatkuvuuteen. Millaista on jatkuvuus, jossa muutoksia tulee koko ajan? Ehkä Porissa jatkuvuudella tarkoitetaan jatkuvaa sekoilua. 

Osaavissa ammattilaisurheiluorganisaatioissa pitkäjänteisyys tarkoittaa laaditun strategian noudattamista, ei päävalmentajien palkkaamista. Seuralla on oltava missio, arvot ja visio, joiden kärsivällinen noudattaminen on pitkäjänteisyyttä. 

Nyt ne arvot ja suunta ovat hukassa kuin Ässien ylivoimahaku. 

Nykypelaajat ovat erittäin tarkkoja, kenen valmentajan alaisuuteen he ovat tulossa. Varsinkin pidempien sopimusten teko laatupelaajien kanssa on mahdotonta, jos valmentajien vaihdoista on sovittu jo etukäteen. Ässistä tulee entistä enemmän jämäpelaajien kaatopaikka. 

Pelaajahankinnoista vastaa työryhmä. Ajatus on hieno, mutta käytännön toteutus tuskallista, kun ryhmässä istuu eri suuntaan vetäviä "vahvoja" persoonia. Yhden päätöksen teko vaatii piinallista soittorumbaa. Ja hups, pelaaja lähtikin muualle. 

Kun mukaan soppaan ottaa myrskyisän lähihistorian, tullaan tilanteeseen, joka ei enää naurata. Tilaisuus näytti sinänsä hauskalta viihteeltä, mutta taustalla kytee vakava ongelma. Nykymenolla koko perinteikkään seuran toiminta on vaakalaudalla. 

Ässät on kengittänyt puolentoista kauden aikana toimitusjohtaja Eeva Perttulan, päävalmentaja Jyrki Ahon, urheilujohtaja Jari Korpisalon, apuvalmentaja Petteri Niittysen, apuvalmentaja Joni Petrellin ja päävalmentaja Mikael Kotkaniemen. Tiettävästi otteluiden järjestystysmiehet ja jääkonekuski ovat saaneet jatkaa tehtävissään. 

Pohjilla on viime kauden 450 000 eurot tappiot, ja halliremontin lainanlyhennykset jylläävät edelleen. Eivätkä nämä potkutkaan halpoja ole. 

Taustalta paljastuu demoni, joka on langettanut synkät varjonsa moneen muuhunkin suomalaiseen liigaseuraan – osaamaton hallitus. 

Suomalaisen jääkiekon rakenne on erikoinen, koska suurinta valtaa seuroissa käyttävät ihmiset, jotka on valittu tehtävään usein muiden kuin urheilullisten ansioidensa takia. Toimitusjohtajien ja urheilujohtajien kädet ovat sidotut, kun fanipohjaiset, liian viritetyllä tunteella käyvät hallitukset panevat myllyn pyörimään. 

Ässät hankki kesken viime kauden takaisin kotiin omat pojat Sakari Salmisen, Tommi Taimen ja Jarno Kärjen. Ny tuodaa kannu kotii, tiäksää! Ei tuotu, vaan lisää velkaa. 

Uusi päävalmentaja Kaukoranta ilmoitti Jatkoajan haastattelussa, että edessä on valmennuksen 48 tunnin videosulkeiset ennen maanantain treenejä. 

Ei, ette te videoita tarvitse. Tarvitsette peilin. 

Porin Ässien tiedotustilaisuus 27:29

Lue myös:

    Uusimmat