Näitkö jo ampiaisen? Estä ampiaisyhteiskunnan pesiytyminen pihapiiriin

Viime päivien lämpimät säät ovat saattaneet saada yhden jos toisenkin hieraisemaan silmiään. Onko totta, että ampiaiset ovat jo heränneet horroksesta?

Ampiaiset lähtevät liikkeelle, kun päivälämpötila nousee yli kymmenen asteen. Yksi lämmin päivä ei riitä herättämään kuningatarta horroksesta, mutta viime aikojen leuto sää ja auringonpaiste on saanut Etelä-Suomessa jo ampiaisia heräämään.

Mikäli haluat estää ampiaisten pesiytymisen välittömään pihapiiriin, ryhdy toimeen heti kun näet ensimmäiset ampiaiset. Kaikki niistä ovat pesänrakennukseen valmistautuvia, hedelmöittyneitä kuningattaria. 

Vain kuningatar talvehtii

Ampiaisten pesä on yksivuotinen. Ampiaisista vain kuningatar talvehtii, muut kuolevat syksyllä.  Edellisenä syksynä paritellut, talven tyypillisesti maanraossa tai puupinossa talvehtinut kuningatar perustaa keväällä uuden yhteiskunnan. Se rakentaa pureskelluista puunsyistä pesän alun yleensä räystään alle tai katon rajaan ja munii sinne. Ensimmäisistä toukista kehittyy noin kuukauden kuluttua työläisiä (hedelmättömiä naaraita).

Työläiset ruokkivat toukkia tappamillaan hyönteisillä ja raadoista revityillä lihanpalasilla. Myöhemmin kesällä kehittyy koiraita eli kuhnureita ja uusia kuningattaria. Aikuiset ampiaiset syövät kukkien mettä, hedelmien mehua ja muuta makeaa. Pesää laajennetaan koko kesän, kunnes se syksyllä hylätään. Loppukesästä pesässä saattaa olla jopa 10 000 yksilöä!

Kokeile valepesää

Ampiaiset ovat reviiritietoisia, eivätkä rakenna pesäänsä ”toisten” pesän lähettyville. Jos haluat eroon ampiaisista pihapiirissäsi osta rautakaupasta valepesä tai tee sellainen itse. Puhalla ruskeaan paperipussiin ilmaa, ja ripusta se ullakolle. Ompele pesä harmaasta tai tummasta kankaasta. Voit myös virkata.

Keinoja on monia, mutta tärkeintä on, että valepesä muistuttaa muodoltaan ja ulkonäöltään oikeaa pesää.

Karkota tuoksuilla 

Ampiaiset suuntaavat makeiden tuoksujen perään, joten voit kokeilla myös ripustaa koipalloja paikkoihin joista ampiaiset ovat kiinnostuneita. Kaada etikkaa pesäpaikoihin tai pyyhi astianpesuaineella. Voit kokeilla häätää ampiaisia myös laittamalla valkosipulin kynsiä sitruunanpaloihin.

Ampiaiset suuntaavat makeiden tuoksujen perässä. Kokeile: Sitruunaan pistettyjä valkosipulinkynsiä

Älä tuhoa pesää ellei ole aivan pakko

Ampiainen on hyötyhyönteinen, jonka pesää kannattaa suojella, ellei se ole vaarallisen lähellä asuintiloja tai kulkureittejä. Ampiaiset pyydystävät tuhohyönteisiä toukkien ravinnoksi keväällä ja kesällä.

Jos pesä on pakko hävittää, ryhdy heti toimeen kun näet kevään ensimmäiset ampiaiset - ne ovat hedelmöittyneitä kuningattaria, joista kaikki rakentavat uuden pesän. Mitä aiemmin tuhoat pesän, sen vähemmän ampiaisia on ehtinyt vielä syntyä. Hävitä pesä vain, jos se on todellinen uhka, ampiaiset ovat tärkeä osa ekosysteemiä.

Tuhoa pesä illalla tai yöllä, kun ampiaiset ovat palanneet päivän reissultaa. Suojaudu kunnolla: Teippaa hihan- ja lahkeensuut kiinni, käytä hyttyshattua. Vihainen ampiainen pistää, ja se voi olla kohtalokas alueesta tai allergiasta riippuen.

Leikkaa pesä irti suoraan paperipussiin ja polta se nuotiossa tai saunan kiukaassa. Voit myös ruiskuttaa torjunta-ainetta suuaukosta sisään ja sitten laittaa pesän muovipussiin. Solmi pussin suu kunnolla.

Maa-ampiaisen pesä hävitetään avaamalla se ja suihkuttamalla torjunta-ainetta, kaatamalla kiehuvaa vettä tai polttamalla se. Jos käytät torjunta-ainetta, kaada pesän päälle runsaasti hiekkaa ja anna olla pari päivää. Jos poltat pesän, pidä huoli ettei palo pääse leviämään maastoon ja että se tulee sammutettua kunnolla.

Lue myös:

    Uusimmat