Näitä lahjoja ylioppilas haluaa – ja ei halua

Mitä ostaa lahjaksi nuorelle ylioppilaalle? MTV3.fi kysyi kevään ylioppilailta, minkälaisia lahjoja he toivovat valkolakkinsa kunniaksi.

Ylioppilaita muistetaan perinteisesti ruusuilla ja rahalla, mutta myös vaihtoehtoja löytyy. Raha on toivelistan suosikki vuodesta toiseen, mutta myös muille hyödyllisille lahjoille on tarvetta.

– Mieluiten tietysti ottaa rahaa, niin saa ostettua juuri sellaisia tavaroita kuin itse haluaa. Mutta lahjapöytä näyttäisi aika tyhjältä, jos siellä olisi pelkkiä kirjekuoria, kevään ylioppilaskokelas pohtii.

Valkolakin saatuaan moni nuori muuttaa omilleen, ja näin ollen itsenäistymiseen liittyvät käytännölliset lahjat ovat mieluisia. Esimerkiksi laadukkaat vuodevaatteet, pyyhkeet, astiat, paistinpannut tai kattilat ovat hyviä ja hyödyllisiä lahjavaihtoehtoja. Niitä ei kuitenkaan kannata ostaa summamutikassa, vaan parempi on kysyä jo etukäteen, mitä sarjaa ja mitä väriä juhlakalu mahdollisesti toivoo tai kerää.

Harrastuksia ja elektroniikkaa

Jos nuorella on rakkaita harrastuksia, niihin liittyvät lahjat tulevat varmasti tarpeeseen. Aloitteleva taiteilija arvostaa takuulla laadukkaita öljyvärejä, himourheilija vaikkapa sykemittaria.

Myös kodinelektroniikka on haluttu lahja. Läppäri on monen nuoren toivelistan kärjessä. Se tosin on sen verran arvokas lahja, että vaatii jo hieman suuremman porukan panostusta.

Digikamerat, dvd-soittimet, pelikonsolit tai iPod-soittimet ovat myös aikalailla takuuvarmoja hittejä. Lahjansaajalta tosin kannattaa varmistaa, ettei hänellä jo ole niitä ennestään.

Perinteiset lahjat pitävät pintansa

Korut ovat arvokkaita lahjoja, jotka myös säilyvät ikuisina muistoina tärkeästä päivästä. Korumaku on kuitenkin jokaisella yksilöllinen, joten sokkona ostettu koru ei välttämättä ole tuoreen ylioppilaan maun mukainen. Kannattaa siis suoraan kysyä, mitä koruja nuori haluaa.

Myös kirjat ovat suosittuja lahjoja. Älä kuitenkaan osta esimerkiksi runoteosta nuorelle, joka ei runoja arvosta. Myöskään aforismikirjat tai muut elämänneuvo-oppaat eivät välttämättä ole nuoren ylioppilaan mieleen.

Rahastoja ja muita aineettomia lahjoja

Tänä keväänä pankit ovat näyttävästi markkinoineet tuoreille ylioppilaille rahastolahjoja. Rahasto voi olla mukava vaihtoehto lahjakortille tai sekille. Rahastoon voi myös muina merkkipäivinä laittaa lahjansaajalle lisäpesämunia.

Rahastolahjan etuna pelkkiin seteleihin on se, että rahaa ei niin helposti tule tuhlattua turhuuksiin, vaan se voi kasvaa rauhassa korkoa ja lahjansaaja voi itsekin kerryttää tilin saldoa aina kun tilanne sallii.

Koko kevään päntännyt ylioppilas voi myös arvostaa palveluja, kuten hierontaa tai kauneushoitoa. Kukapa ei haluaisi rankan opiskelukevään jälkeen päästä hieman rentoutumaan?

Sankaria voi vaihtoehtoisesti muistaa myös lahjalla, joka vie iloa ja apua kehitysmaihin. Kaikki ylioppilaat kuitenkaan eivät välttämättä suhtaudu ajatukseen pelkästään lämmöllä.

– Ajatuksena se on ihana, mutta en välttämättä itse haluaisi sellaista saada. Tai toivottavasti saisin sitten edes muitakin lahjoja kuin lehmiä lahjoitettavaksi kehitysmaihin. Voi ei, nyt tuli kyllä ihan hirveä "olen huono ihminen" -olo! Koska totta kai sitä haluaisi auttaa sellaisia, joilla on oikeasti asiat huonosti, mutta ehkä minä sitten autan jotenkin muuten kuin ylioppilaslahjoillani... Sitten kun olen iso ja rikas, nuori ylioppilas lupaa.

Lahjan saa myös vaihtaa

Säilytä lahjoistasi kuitti ja sovi liikkeen kanssa, että tavaralla on vaihto- tai palautusoikeus. Näin varmistat, ettei lahja jää turhaksi tai käyttämättömäksi.

Jos tuore ylioppilas haluaa vaihtaa lahjansa, älä ota sitä loukkauksena. Ole iloinen, että hän saa silloin varmasti jotain, joka muistuttaa häntä aina ilolla elämänsä yhdestä tärkeimmistä merkkipäivistä.

Teksti: MTV3
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat